Meer zieke mensen door vergiftigingen en voedselinfecties
19-11-2020
• leestijd 1 minuten
Er zijn vorig jaar in Nederland meer mensen ziek geworden van voedselinfecties en vergiftigingen. Dat meldt het gezondheidsinstituut RIVM. Er zijn wel minder uitbraken van ziekten geregistreerd.
Er waren in totaal het afgelopen jaar 735 uitbraken van infectieziektes, waarbij 3058 mensen ziek werden. Dat aantal lag in 2018 nog op 756 uitbraken met 2805 zieken. Volgens het instituut is het niet bekend of er afgelopen jaar minder uitbraken waren of dat er minder meldingen zijn binnengekomen. Een uitbraak is als er twee mensen of meer tegelijk ziek worden na het eten van hetzelfde voedsel. Het norovirus was net als voorgaande jaren de meest voorkomende ziekteverwekker.
De cijfers van voedselinfecties en -vergiftigingen zijn afkomstig van
de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de GGD'en. Volgens
het RIVM zijn de genoemde getallen lager dan het werkelijke aantal
voedselgerelateerde uitbraken en het aantal zieken. Dat komt onder
andere omdat niet iedereen die ziek is naar de huisarts gaat of de NVWA
informeert. Het werkelijke aantal van deze infecties in Nederland wordt
volgens het instituut geschat op rond de 650.000 per jaar. ANP