Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!
Meer telefoongebruik in het verkeer
18-05-2020
•
leestijd 2 minuten
•
66 keer bekeken
•
Steeds meer mensen gebruiken hun telefoon in het verkeer. Dat blijkt uit een nieuw rapport van het Instituut voor Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV). Bijna 69 procent van de Nederlanders gaf aan vorig jaar wel eens aan de telefoon te hebben gezeten in het verkeer. Dat percentage lag in 2017 iets lager.
Zo'n 66 procent van de weggebruikers gebruikt de telefoon tijdens stilstand en bijna 57 procent gebruikt de telefoon tijdens het rijden of lopen. Voetgangers gebruiken het vaakst hun toestel, namelijk 84,4 procent, gevolgd door automobilisten (65,6 procent) en fietsers (55,7 procent).
Handsfree bellen en navigeren
Volwassen fietsers en voetgangers gebruiken de telefoon het meest om berichten te lezen (37,9 procent om 69 procent). Bijna de helft van de automobilisten geeft aan wel eens handsfree te bellen. Over het algemeen werd de telefoon vorig jaar steeds vaker gebruikt om te navigeren, muziek te luisteren en spelletjes te spelen.
Daarnaast geven volwassen vaak aan vooral bereikbaar te willen zijn bij noodgevallen, terwijl jongeren hun telefoon vooral uit gewoonte gebruiken.
Minder bellen met telefoon in hand
De enige groep die minder is gaan bellen met de telefoon in de hand zijn de volwassen fietsers. Volgens een onderzoeker van verzekeringsmaatschappij Interpolis kan dat een gevolg zijn van aandacht voor het onderwerp in combinatie met het invoeren van boetes. Interpolis is de opdrachtgever van het SWOV-onderzoek.
Daarnaast noemt de onderzoeker het zorgwekkend dat het gewoontegedrag niet vermindert en het vertrouwen in de eigen bekwaamheid niet afneemt. Volgens haar loopt het meestal goed af, maar zien mensen de noodzaak niet om hun gedrag te veranderen. Campagnes en apps als PhoNo en AutoModus kunnen daar bij helpen volgens haar. ANP