Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Meer regio's gaan over op werkende aanpak inkorten ggz-wachtlijsten

20-11-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ggz zon wandelen rust 1127

In de regio Rotterdam is een nieuwe aanpak om wachtlijsten voor mensen met geestelijke problemen weg te werken zo veelbelovend dat ook andere regio's ermee aan de slag gaan. Staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) gaf in de Tweede Kamer aan dat ook verzekeraars en instellingen in Midden-Brabant, Zuid-Limburg en de regio Nijmegen dit willen doen.

Zorgverzekeraar VGZ en de Parnassia Groep hadden in Rotterdam in juli 2020 alle VGZ-verzekerden die op geestelijke hulp wachtten actief per telefoon benaderd. Er werd hierbij samen met de betrokkenen gekeken naar wat er nodig was. Op die manier was binnen twee dagen 90 procent van de 700 VGZ-verzekerden op de ggz-wachtlijst 'weggewerkt'. Zo bleek onder andere dat sommigen al zorg kregen, bij een andere hulpverlener terecht konden of geen hulp meer nodig hadden.

Flinke wachtlijsten ggz

Er bestaan voor de geestelijke gezondheidszorg (ggz) flinke wachtlijsten. Hierdoor moeten mensen met klachten over onder meer depressie, angst- en persoonlijkheidsstoornissen lang wachten voor ze eindelijk een behandelijk krijgen. Een voorbeeld hiervan was Charlotte Bouwman. Zij stond al meer dan achthonderd dagen op de wachtlijst voor een specialistische ggz-behandeling. In januari 2020 ging zij over tot actie en bivakkeerde zij dagenlang voor het ministerie van Volksgezondheid. Want Charlotte was hierin niet alleen, met haar stonden 90.000 anderen op de wachtlijst.

Snellere hulpverlening topprioriteit voor Blokhuis

De actie van Charlotte lijkt te hebben geholpen. Naar aanleiding van haar actie kwam staatssecretaris Blokhuis met een plan. Hij stelt dat snellere hulpverlening voor hem nu een topprioriteit is en dat er al stappen zijn gemaakt. Wel is hij teleurgesteld dat het niet beter is gelukt. Zo vindt de Tweede Kamer het ook te langzaam gaan, want er wordt al drie jaar gezegd dat de wachtlijsten korter moeten. In juli 2020 waren de wachttijden voor de ggz in acht regio's bijvoorbeeld meer dan veertien weken.

Wetgeving om druk op te voeren

Sommige partijen willen daarom wetgeving om druk te kunnen zetten op de partijen, zoals een doorzettingsmacht. Volgens Blokhuis is dat juridisch lastig te regelen. Hij stuurt daarom liever aan op mechanismen om vraag en aanbod op elkaar af te stemmen. Dat is volgens hem op korte termijn het meest effectief.

Regionale 'overlegtafels'

Blokhuis wees op regionale 'overlegtafels', waarin zorgverzekeraars, behandelaars en ggz-aanbieders met elkaar zoeken naar de snelste oplossingen voor betrokkenen. Die regionale afstemming is er nu ook voor mensen met hoogcomplexe psychische problemen, die de afgelopen jaren soms helemaal tussen wal en schip vielen, zoals we ook in Kassa meermaals lieten zien. Het gaat landelijk om naar schatting tussen de drie- en zeshonderd mensen. Inmiddels zijn hier ook enkele tientallen mensen geholpen, stelt Blokhuis. ANP

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!