'Meer praten over zorg op oude dag is nodig'
26-02-2020
• leestijd 1 minuten
Zorg en passende huisvesting voor de oude dag moeten vaker worden besproken. Dat stelt de branchevereniging van zorgorganisaties ActiZ. De helft van de Nederlanders overlegt dit niet met anderen, concludeert ActiZ na onderzoek.
ActiZ wijst erop dat mensen toekomstverwachtingen moeten bijstellen. Het huidige niveau van zorg wordt teveel gezien als een verworvenheid. "Men is niet of nauwelijks bereid om genoegen te nemen met een versobering", zegt Conny Helder, bestuurslid van ActiZ. "De toekomst van de zorg voor ouderen wordt door Nederlanders nog niet gevoeld als een maatschappelijk vraagstuk waarbij men zelf een onderdeel van de oplossing moet zijn."
'Bereidheid om zelf meer te doen is er'
ActiZ ziet wel de bereidheid om zelf meer te doen aan zorg voor ouderen. "Met die bereidheid moeten we aan de slag", stelt Helder. De branchevereniging begint met 'Over Morgen', een programma dat bestaat uit een website, talkshows, opiniestukken, debatreeksen en een 'rondreizend bankje' waarop Nederlanders met elkaar in gesprek gaan over hun verwachtingen over hun eigen oude dag en die van anderen. ANP