De wachtlijst voor patiënten die in afwachting zijn van een donororgaan loopt op, blijkt uit cijfers van de Nederlandse Transplantatiestichting (NTS). Inmiddels zijn dat er 1115. Een jaar eerder stonden er 1071 patiënten op de wachtlijst.
Merendeel wacht op nier
Het merendeel (650) wacht op een nier, gevolgd door een long (178), lever (128) en hart (107). Vorig jaar hebben 244 donoren na hun dood een of meer organen afgegeven, 4 procent meer dan het voorgaande jaar. Het aantal transplantaties met organen van levende donoren bedroeg afgelopen jaar 558. Per jaar overlijden zo'n 150 mensen omdat een orgaan niet op tijd komt. De NTS maakte eerder bekend dat er vorig jaar per donor minder organen geschikt waren voor transplantatie dan het voorgaande jaar.
Stemming donorwet op 13 februari
Tweede Kamerlid Pia Dijkstra (D66) heeft dinsdagavond in de Eerste Kamer veel vragen gekregen over haar voorstel voor een nieuwe vorm van donorregistratie. Met haar wetsvoorstel wil Dijkstra het systeem zo wijzigen dat mensen donor worden als ze daar geen bezwaar tegen maken. De stemming in de Eerste Kamer over een nieuw systeem voor orgaandonatie wordt op 13 februari gehouden, een week later dan gepland.
Actief donorregistratiesysteem
D66 stelt een ‘geen-bezwaarsysteem’ voor voor orgaandonatie. Wie na zijn dood organen wil afstaan, hoeft niets te doen. Wie geen donor wil zijn, moet zich actief afmelden. Mensen die niet reageren op de vraag of ze orgaandonor willen worden, worden toch als donor geregistreerd. Doel van deze verandering is het grote tekort aan donororganen verkleinen. Iedereen die nog niet staat geregistreerd krijgt een donorformulier thuis met de vraag om je donorkeuze te registreren. De opties zijn:
-Ja
-Nee
-Mijn nabestaanden beslissen, of een specifiek persoon mag beslissen
Wie geen keuze laat registreren via het donorformulier heeft geen bezwaar om donor te zijn.