In 12 jaar tijd is het gewicht aan kippenvlees dat van een gemiddeld vleeskuiken wordt gehaald, met ruim 17 procent toegenomen. Dat blijkt uit een analyse van het ANP op basis van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De dieren leven wat langer en worden zwaarder, omdat de markt daarom vraagt, zeggen pluimveehouders.
In 2001 werd er per vleeskuiken 1,41 kilo kippenvlees gewonnen. In 2013 was dat 1,65 kilo. Oftewel, een stijging van bijna 250 gram per kuiken. Een vleeskuiken is een kip die over het algemeen binnen 6 tot 7 weken wordt vetgemest en geslacht.
Langer leven
Volgens een woordvoerder van de Vereniging van de Nederlandse Pluimveeverwerkende Industrie (Nepluvi) stijgt het gewicht, omdat de dieren tegenwoordig iets langer in leven blijven. Consumenten willen geen hele kuikens meer, maar delen van de kip. ,,Een heel kuiken om bijvoorbeeld te grillen moet niet te zwaar zijn en wordt dus wat eerder geslacht.’’
Stijging vraag
Maar in Nederland stijgt de vraag naar bijvoorbeeld filets, zo legt Gertjan Oplaat van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) uit. Kip die in delen verkocht wordt, mag zwaarder worden dan een ‘grillkuiken’. ,,En dus kweek je meer vlees’’, legt hij uit. Het gevolg is dat de fokker zijn vleeskuiken iets langer laat doorgroeien en op een hogere leeftijd slacht. ,,De markt verandert op de lange termijn en vraagt om andere producten, aldus Nepluvi.
Het is volgens de woordvoerder niet zo de kippen in een rapper tempo worden vetgemest. ,,Het is niet erg, het is gewoon een vorm van fokkerij’’, vult Oplaat aan.