Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!
Meer jongeren gebruikten antidepressiva tijdens tweede lockdown
07-09-2021
•
leestijd 2 minuten
•
71 keer bekeken
•
Onderzoeksinstituut Nivel heeft vastgesteld dat meer jongeren medicatie tegen angst en depressie voorgeschreven kregen tijdens de tweede lockdown van begin 2021 dan tijdens de eerste lockdown van 2020.
Tijdens de tweede lockdown kregen wekelijks gemiddeld 218 op de 100.000 jongeren tussen 15 en 24 jaar medicatie voorgeschreven vanwege angst- en depressieklachten, zo meldt Nivel. Voorafgaand aan de coronacrisis kregen 202 op de 100.000 jongeren deze medicatie; een stijging ten opzichte van 2019 dus. Volgens Nivel zou bij andere leeftijdsgroepen geen grote stijging te zien zijn.
Het nieuws van Nivel sluit aan bij de cijfers die eerder al door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekend zijn gemaakt. Hieruit blijkt dat in de eerste helft van 2021 een kwart van de jongeren tussen 18 en 25 aangaf zich psychisch ongezond te voelen.
Sociaal isolement de boosdoener
Onderzoeksinstituut Nivel vermoedt dat vooral het sociale isolement vanwege de coronamaatregelen een effect heeft gehad op jongeren, doordat het de normale ontwikkeling van jongvolwassen in de weg staat, zoals het afronden van een vervolgopleiding en het zoeken van een baan, aldus Nivel.
De stijging van het aantal cijfers tijdens de tweede lockdown zullen, volgens het onderzoeksinstituut, te verklaren zijn doordat mensen niet gelijk naar de huisarts stappen en omdat huisartsen niet zomaar dit soort medicatie voorschrijven. Zodoende zegt Nivel dat de cijfers aangeven dat het om “ernstige problematiek” gaat die langdurige effecten kan hebben op jongeren. Het instituut benadrukt dan ook: "Het is daarom zaak om oog te blijven hebben voor de psychische gezondheid van deze groep jongeren." ANP