Tot nu toe zijn dit jaar ruim duizend boetes uitgedeeld aan personen en bedrijven die een woning verkochten zonder het verplichte energielabel beschikbaar te maken. Dit meldt de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).
Wie een woning verkoopt is verplicht om daarbij een energielabel te kunnen overhandigen bij de verkoop en overdracht. Wanneer dit label ontbreekt, dan volgt een boete. Dit jaar is zo’n boete 1090 keer uitgedeeld door de ILT, die verantwoordelijk is voor het toezicht en de handhaving van energielabels van woningen.
De inspectie kwam de overtredingen op het spoor doordat er registercontroles zijn uitgevoerd. Daarbij worden de gegevens van het Kadaster en de database met geldige energielabels van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland gecontroleerd.
Sinds 1 januari 2021 moeten verkopers van woningen een energieadviseur ter plaatse laten komen om het energielabel vast te stellen. Een zogeheten vereenvoudigd energielabel is dus niet meer toegestaan; daarbij kon op afstand het energielabel worden vastgesteld.
Wie in overtreding is moet vanaf deze maand ook dieper in de buidel tasten. De boete voor particulieren is verhoogd van 170 euro naar 435 euro. Voor bedrijven is de boete verhoogd van 340 euro naar 870 euro.
Volgens de ILT was het oude boetebedrag gebaseerd op de kosten voor een vereenvoudigd energielabel. Doordat de nieuwe manier van beoordelen duurder is, zijn ook de boetebedragen verhoogd waardoor het een “voldoende afschrikwekkende werking” heeft, zo meldt de ILT. ANP
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!