Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!
'Meer consumenten kiezen alleen basisverzekering'
28-12-2017
•
leestijd 2 minuten
•
70 keer bekeken
•
Mensen lijken zich dit jaar nog bewuster van hun zorgbehoefte. Ze verzekeren echt alleen wat ze nodig hebben, constateert vergelijkingssite
Geld.n
l. Zo kiest een groter deel van de overstappers (32 procent) alleen voor een basisverzekering. Dit was in het zorgseizoen 2016-2017 nog 29 procent. "Deze ontwikkeling zien we al jaren, maar dit zorgseizoen zijn de gemaakte keuzes nog scherper”, aldus Amanda Bulthuis van de vergelijkingssite.
Eigen risico
Ook kiezen minder mensen voor een verhoogd eigen risico, constateert Geld.nl. Dit jaar heeft bijna 80 procent van de verzekerden geen vrijwillig eigen risico. Dat was vorig jaar bijna 76 procent. Van de mensen die wel een vrijwillig eigen risico hebben, kiest nog steeds het grootste deel voor het maximale bedrag van 500 euro (16,5 procent van alle verzekerden).
Meer verzekeringen voor tandarts
45 procent sluit een aanvullende verzekering af. Dat was vorig jaar nog 53 procent. De mensen die voor een aanvullende verzekering kiezen doen dit voornamelijk voor de fysiotherapie. Bij de tandartsverzekeringen is wel een groei zichtbaar. 23 procent van de verzekerden kiest voor een basisverzekering met een tandartsverzekering erbij. Dit tegenover bijna 18 procent vorig jaar.
Aanpassen of opzeggen
In de laatste week van het jaar veranderen de meeste mensen hun zorgverzekering. Als je wilt overstappen of je polis wilt aanpassen, dan heb je nog drie dagen de tijd om dit te regelen. Uiterlijk op 31 december moet de aanpassing of opzegging bij de (oude) zorgverzekeraar binnen zijn. Stap je helemaal over, dan heb je nog de hele maand januari om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten. “Maar het gemakkelijkste is natuurlijk om voor het einde van dit jaar jezelf aan te melden bij een nieuwe verzekeraar. Deze zegt dan voor jou de oude zorgverzekering op en dan heb je nergens omkijken meer naar”, adviseert Bulthuis. Geld.nl/Kassa