Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!

Meer aandacht voor nierdonatie tijdens leven

05-03-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Operatie30.jpg
De Nierstichting wil meer aandacht vragen voor donatie van nieren door levende donoren, zoals familie en vrienden. De groep mensen die een nier doneert aan bijvoorbeeld een familielid of vriend, groeit flink maar kan nog veel groter. Dat zegt directeur Tom Oostrom.
World Kidney Day
Komende donderdag is het World Kidney Day (Wereld Nierendag). De Nierstichting grijpt dat moment aan om aandacht te vragen voor donatie. ,,Nog altijd staan er zo'n 900 patiënten gemiddeld 4 jaar op een wachtlijst voor een donornier. Jaarlijks gaan er zo'n 100 tot 200 van die patiënten dood. En bovendien, dialyse is echt een heel nare behandeling. Het heeft vervelende bijwerkingen, stopt mensen in een sociaal isolement en zuivert het bloed slechts gedeeltelijk. De levensverwachting van iemand van 20 die gedialyseerd wordt, is hetzelfde als die van iemand van 75'', zegt Oostrom.
Levend doneren
Als blijkt dat iemand nierschade heeft, zou donatie bij leven veel eerder besproken moeten worden met familie of vrienden. ,,Ga maar eens rond de tafel zitten en bespreek wat de opties zijn. Een gezond iemand kan prima leven met één nier. Wij hopen dat we winst kunnen pakken, door deze vorm van donatie bespreekbaar te maken. Vaak moet zich eerst een geval voordoen in de directe omgeving, voordat mensen daarover nadenken'', aldus Oostrom. Een systeem waarbij levende donatie beloond zou worden, ziet hij echter niet zitten. ,,Dan kunnen mensen denken dat je het voor het geld doet en dat zou juist kunnen afschrikken. Het is gewoon heel bijzonder als je bij leven een nier doneert en dat moeten we stimuleren.''
Aandacht voor orgaandonatie
Ook zou de Nierstichting graag zien dat het donorsysteem in Nederland wordt omgedraaid, zodat iedereen donor is, tenzij anders wordt aangegeven. ,,Maar hiermee lossen we de volledige wachtlijst niet op'', meent Oostrom. Graag ziet hij dat jongeren er al voor hun 18e jaar over nadenken, zodat zij op die leeftijd direct kunnen beslissen of ze donor willen worden. Vandaar ook dat in februari de toneelvoorstelling 'De Gift' is gestart, die aandacht van middelbare scholieren voor orgaandonatie vraagt. De voorstelling, die wordt gesteund door de Nierstichting, doet dit jaar 26 scholen aan.
ANP
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor