Komend jaar besteedt de Autoriteit Financiële Markten (AFM) meer aandacht aan duurzaamheid. De transparantie over duurzaamheid in de informatie die financieel dienstverleners verstrekken wordt extra onder de loep genomen.
Een belangrijke pijler is dat beleggers er vanuit moeten kunnen gaan dat een belegging écht duurzaam is, als die zo wordt gepresenteerd. De AFM waarschuwt al langere tijd dat een deel van de beleggingen duurzamer lijken dan dat ze in werkelijkheid zijn; dat fenomeen heet ‘greenwashing’.
Op dit moment is het volgens AFM lastig om bedrijven aan te pakken die hun duurzaamheid aandikken. Er is wetgeving die bedrijven dwingt om transparant te zijn over duurzaamheid, maar die is volgens AFM nog niet “uitgekristalliseerd”.
Ook Europese richtlijnen voor duurzaamheid zijn op technische details niet volledig uitgewerkt. Daardoor zijn lang niet alle vereisten op een juridisch bindende wijze uitgewerkt, meldt de toezichthouder. Zo zou er veel discussie bestaan over wat Europa als ‘groen’ definieert.
De AFM gaat daarom onderzoeken of de financiële sector voldoende rekening houdt met zaken als de energietransitie, omdat dat ook effect gaat hebben op de waarde van beleggingen. Verder moeten accountantskantoren ook niet-financiële informatie, zoals ecologische impact, gaan koppelen aan financiële verslaglegging.
Tot slot meldt AFM dat Europese richtlijnen vanaf boekjaar 2023 ingaan. Bedrijven moeten zich daarvoor op tijd voorbereiden. ANP
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!