'Meer aandacht nodig voor voorkomen schulden'
17-10-2014
• leestijd 2 minuten
Steeds meer huishoudens kampen met geldproblemen. De overheid werkt het ontstaan van schulden in de hand. Overheid en bedrijfsleven kunnen miljoenen besparen door meer oog te hebben voor het financieel gedrag van consumenten. Dat schrijft het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) in een vrijdag verschenen
rapport
.
Oorzaken schulden
Het wijst erop dat toeslagen voor bijvoorbeeld huur vooraf moeten worden aangevraagd. Dat leidt tot schulden, net als de oplopende kosten bij het vergeten uit te checken in het openbaar vervoer, of het eenvoudig aankopen kunnen doen met je creditcard en honderden euro’s rood kunnen staan.
'Waarschuwing voor iedereen'
Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken noemt het rapport ,,een waarschuwing voor iedereen''. Hij onderstreept dat de overheid al volop inzet op het voorkomen van schulden. Staatssecretaris Jetta Klijnsma overlegt daarover met de gemeenten. Het kabinet heeft 100 miljoen euro per jaar extra vrijgemaakt voor armoedebestrijding.
100.000 euro
De samenleving is volgens berekeningen van het Nibud al gauw 100.000 euro kwijt aan één huishouden dat ernstige financiële problemen heeft. Dat geld gaat zitten in afschrijvingen, hulpverlening, verzuim- en ziektekosten, verloren arbeidsuren, uitkeringen en huisuitzettingen.
Ruim 1,1 miljoen Nederlanders
Inmiddels heeft zo'n 15 procent van de Nederlandse bevolking te maken met ernstige betalingsachterstanden. Dit zijn ruim 1,1 miljoen Nederlanders en het Nibud verwacht dat dit aantal nog verder zal stijgen.
Mentaliteitsverandering
Volgens Asscher is er de afgelopen jaren al veel veranderd, doordat er een mentaliteitsverandering in gang is gezet. Bij advertenties over geld lenen wordt gewaarschuwd dat dit geld kost. Ook wordt bij toeslagen beter gecontroleerd of iemand daar recht op heeft en worden geen grote voorschotten meer verstrekt.
Preventie
Kamerlid Carola Schouten van de ChristenUnie heeft schriftelijke vragen gesteld aan Klijnsma over het Nibud-rapport. Ze dringt aan op meer preventie. ANP