Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!
Kwetsbare patiënten betalen 5 keer meer apotheekkosten dan ‘gewone’ patiënten
23-03-2019
•
leestijd 2 minuten
•
5939 keer bekeken
•
Kwetsbare patiënten met een complex medicijngebruik krijgen hun medicijnen vaak in plastic zakjes waarin de dagelijkse hoeveelheid pillen zit. Dat is om vergissingen te voorkomen. De kosten van het leveren van die medicijnen liggen gemiddeld 5 keer hoger dan die van de standaard levering in een apotheek. Waarom ze zoveel hoger zijn, weigeren apothekers uit te leggen.
De zakjes met de dagelijkse hoeveelheid pillen (gemiddeld 6 medicijnen per dag) worden opgerold en wekelijks ter hand gesteld aan deze groep die merendeels in verzorgingstehuizen woont of thuiszorg ontvangt. De totale terhandstellingskosten zijn de afgelopen jaren fors gestegen van 340 miljoen in 2016, 350 miljoen in 2017 naar 365 miljoen in 2018. Deze kosten vormen bijna 25% van de totale kosten van de apotheekzorg. Terwijl de groep van kwetsbare patiënten slecht 7,1% van de totale groep medicijngebruikers bedraagt.
Concurrenten
Zoals gezegd willen apothekers geen inzage in de kostenopbouw geven. De
KNMP
, de beroepsorganisatie van de apothekers, wijst in een verklaring op het feit dat apothekers sinds 2012 elkaars concurrenten zijn, omdat de overheid de prijzen overliet aan de markt. De prijzen zijn derhalve niet transparant. De volledige reactie van de KNMP
lees je hier
.
Wel is bekend dat de kosten van de terhandstelling op weekbasis worden berekend en per medicatiesoort. Wie 1 pil per dag gebruikt, betaalt gemiddeld 3 tot 4 euro per week. Zitten er twee pilsoorten per dag in, dan kost het twee keer die 3 á 4 euro. Gemiddeld gebruikt deze groep 6 verschillende pillen per dag.
Onderzoek
In de uitzending van Kassa vertelt meneer Kallen dat zijn moeder wekelijks 7 pilletjes Temazepam nam die 0,36 cent per week kosten, dus op jaarbasis 18,70 euro. De wekelijkse afleverkosten bedroegen 3,35 euro, op jaarbasis is dat 174,20 euro. En dat is dan voor slechts één van de vier medicatiesoorten die mevrouw Kallen gebruikte.
Zorgverzekeraars Nederland
heeft inmiddels om een onderzoek gevraagd door de Nederlandse Zorgautoriteit. Dat onderzoek is op dit moment gaande. John Kerstens, Tweede Kamerlid voor de PvdA eist dat de apothekers inzage geven. Doen ze dat niet, dan zal hij Kamervragen stellen en desnoods een debat hierover aanvragen.