Medewerker Shell krijgt meer korting op zorgverzekering dan thuiszorgmedewerker
12-12-2020
•
leestijd 3 minuten
•
1322 keer bekeken
•
Miljoenen mensen zijn deze maand aan het kijken of ze gaan overstappen van zorgverzekering. Vaak krijg je via bijvoorbeeld je werkgever of patiëntenvereniging extra kortingen. Maar wat zijn die kortingen waard? Kassa kwam erachter dat medewerkers van Shell en DSM veel meer korting ontvangen dan mensen die bijvoorbeeld in de thuiszorg werken.
Een medewerker van Shell kan zich collectief laten verzekeren bij het Zilveren Kruis. Dan krijgen ze de maximale korting van 5 procent op de basisverzekering, 30 procent korting op de aanvullende verzekering en nog eens 30 procent korting op de tandverzekering. Hierdoor krijgen ze een jaarlijkse korting van 371 euro. Ook de medewerkers van DSM en ABN AMRO krijgen vergelijkbare kortingen bij het Zilveren Kruis.
Zorgmedewerkers
Maar als thuiszorgmedewerkers zich via de werkgever Buurtzorg laten verzekeren en exact hetzelfde pakket nemen bij het Zilveren Kruis, krijgen ze een stuk minder korting op de aanvullende verzekering. In totaal krijgen ze 175 euro korting per jaar: bijna 200 euro minder dan de medewerkers van Shell.
Ook de cliënten van Altrecht, voor geestelijke gezondheidszorg, kunnen zich collectief bij het Zilveren Kruis verzekeren. Ze krijgen dan 3 procent korting op de basisverzekering en 5 procent op de aanvullende verzekering. Fors minder korting dan medewerkers van Shell en ABN AMRO krijgen. Een woordvoerder van de organisatie zegt verbaasd te zijn. “Wij zaten eerst ook iets hoger, niet zo hoog als die bedrijven, maar dat hangt mede af van het aantal deelnemers. Ik ben verbaasd dergelijke kortingen te zien. Tegen ons zeggen ze dat het niet meer kan of mag.”
Er zijn ook thuiszorgmedewerkers die wel betere voorwaarden hebben, zo laat een woordvoerder van zorgverzekering IZZ weten/ Zo wordt bij veel mensen in de zorg het eigen risico bij coronabesmetting afgedekt, wat kan oplopen tot een voordeel van 385 euro.
Tweede Kamerlid Lilianne Ploumen (PvdA) geeft aan dat ze de minister gaat vragen zich uit te spreken tegen deze hoge kortingen op de aanvullende verzekering. “Dit houdt de ongelijkheid in stand, waar we nu juist vanaf willen door de korting op de basisverzekering af te schaffen.”
Studenten en sporters
Over de hele linie zie je dat jonge mensen (studenten) en sporters, vaak de hoogste kortingen krijgen, concludeert ook Peter Ruys van Zorgkiezer.nl. Dit jaar mag er nog maar een korting van maximaal 5 procent op de basisverzekering gegeven worden. En in 2023 worden de kortingen op de basisverzekering helemaal afgeschaft. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) houdt ook toezicht op de basisverzekeringen. Maar de aanvullende verzekeringen, daar gaat de overheid niet over. En daar is dus ook geen toezicht op.
Reacties
Zilveren Kruis laat weten zich niet in het beeld te herkennen dat ze jonge en goed betaalde mensen meer korting geven. “Dat is pertinent onjuist. Onze verzekerden zijn een afspiegeling van de maatschappij”, aldus voor voorlichter. “De hoogte van de korting is afhankelijk van diverse aspecten. Met collectiviteiten werken we aan gezondheidswinst, preventie, het verlagen van uitval en zelfredzaamheid. Daarnaast zijn de collectiviteiten een belangrijke onderhandelingspartner bij het maken van afspraken die we maken met zorgverleners. Zoals bedoeld in de wet geven we deze resultaten terug in de vorm van korting aan medewerkers.” De zorgverzekeraar wil niet reageren voor de camera en ook niet naar de studio van Kassa komen om hierover te praten.
Ook zorgverzekeraar VGZ geeft aan dat de hoogte van de kortingen van veel aspecten afhankelijk is, waaronder het aantal mensen dat zich collectief verzekerd en de afspraken die gemaakt worden op het gebied van bijvoorbeeld zorginkoop en het stimuleren van gezondheid en preventie. De volledige reacties van VGZ en Zilveren kruis kun je hieronder downloaden.
Ik ben het eens met bharmsen en John1313.
Ook vind ik dat BNNVARA met deze titel beetje opruiend werkt. Is het de bedoeling om tweedracht te zaaien?
En als je dan toch vergelijkingen gaat maken, waarom krijgt de rest van werkend Nederland geen korting? Of wat te denken van de gepensioneerden?
Die moeten met hun AOW en soms een kleine pensioen of helemaal niks erbij óók die € 385 ophoesten alvorens de overige rekeningen worden vergoed.
Als je die eigen bijdrage weghaalt zoals John1313 suggereert en de basisverzekering iets verhoogt dan zijn misschien wel alle partijen tevreden.
De zorgverzekeringen hoor je niet klagen: integendeel ... er zijn verzekeringen die met lagere premies kunnen komen en toch nog winst maken.
De linkse partijen doen al jaren niks behalve klagen dat de conservatieve en rechtse partijen te weinig doen. Waar is hun initiatief?
Trouwens, ergens ben ik ook benieuwd naar wat de parlementariërs aan premie moeten betalen. Of krijgen ze het gratis als secundaire arbeidsvoorwaarden omdat ze "voor het volk" werken?
“Dit houdt de ongelijkheid in stand, waar we nu juist vanaf willen door de korting op de basisverzekering af te schaffen.” zegt Ploumen (PvdA).
Vreemde linkse reactie, korting afschaffen is het onthouden van voordeel aan de consument.
Mogelijk dat Shell of ABN kosten compenseren maar dat is logisch, het zijn financieel gezonde bedrijven en het is erg sociaal naar hun medewerkers toe wanneer ze dat zouden doen.
Schaf het eigen risico liever af, dat brengt ongelijkheid.
Mensen die het niet kunnen betalen maar ziek worden mijden soms de zorg waardoor er later bij complicaties mogelijk hogere kosten ontstaan.
De zorg gebruikt niemand onnodig dus eigen risico dient geen doel. De zorggebruikers betalen dit eigen risico voor mensen die geen zorg nodig hebben, daarbij wordt niet naar inkomen gekeken.
Het principe van verzekeren is dat je allen betaalt voor degenen die het nodig hebben om zo kosten gezamenlijk te delen. Daar hoort eigen risico niet bij, dat drijft onder de streep de kosten op voor iedereen.
Zonder eigen risico zal de verzekering op termijn goedkoper kunnen omdat mensen zorg niet meer hoeven te mijden om financiële redenen.
In eerste instantie zou de overheid bij afschaffing kosten kunnen bufferen uit algemene middelen, die zijn er genoeg want we geven zelfs weg aan Europa en daarbuiten. Wat je zelf nodig hebt of niet bezit geeft je niet weg toch?
De vraag is natuurlijk of een aanvullende verzekering wel noodzakelijk is en laat men deze buiten beschouwing dan ziet men heel andere verschillen en bovendien is de kans groot dat een medewerker van Shell geen zorgtoeslag ontvangt en de deelnemers van de Buurtzorg wel, met andere woorden weer een vergelijk van niks.