Mbo's verplichten de vrijwillige bijdrage
07-02-2012
• leestijd 2 minuten
Een vrijwillige bijdrage, maar als deze niet betaald wordt komt de deurwaarder langs. Nog heel veel middelbare beroepsopleidingen (mbo's) doen de vrijwillige bijdrage als verplicht voorkomen. Het Willem Nijholt College, onderdeel van ROC Nijmegen, maakt het wel erg bont door 3250 euro per jaar te vragen, wat de student daar precies voor krijgt, wordt niet gespecificeerd.
Deurwaarder
Ook het Hout- en Meubileringscollege (in Rotterdam en Amsterdam) vraagt een flinke bijdrage, namelijk 1131 euro voor onder meer materiaal en gereedschap. De instelling Landstede (meerdere vestigingen) schakelde zelfs een deurwaarder in toen ouders een vrijwillige bijdrage (van 398 euro) weigerden te betalen. ROC Zeeland wil bijna 1000 euro van de studenten hebben voor onder meer een introductieprogramma, excursies, softwarelicentie SLB, internetgebruik en diverse testen. AOC Terra (zes vestigingen in het noorden) vraagt 225 euro voor onder meer lessen, terwijl dat onder het lesgeld zou moeten vallen.
Klachten
De Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs (JOB) kreeg het afgelopen jaar 122 klachten binnen over de vrijwillige bijdrage die verplicht betaald moest worden. Alle klachten zijn verzameld in een zwartboek schoolkosten dat dinsdag wordt gepresenteerd.
Wetgeving
Volgens JOB verschuilen veel scholen zich achter de onduidelijkheid van de wetgeving. Het is de tweede keer dat het zwartboek wordt uitgegeven. De versie uit 2001 had niet het gewenste effect volgens de studentenorganisatie, daarom moet de politiek nu ingrijpen. Ze wil onder meer dat er strenge handhaving en borging op de wet is, de onderwijsinspectie zou dat moeten doen. Daarnaast noemt JOB het vanzelfsprekend dat onterecht geïnd geld wordt terugbetaald.
ANP