MBO-scholen boos over plan Bussemaker
26-11-2015
• leestijd 2 minuten
De MBO-scholen zijn ,,onaangenaam verrast'' over het plan van minister Jet Bussemaker om grote mbo’s te verplichten het onderwijs te splitsen in kleinere delen, zogenoemde mbo-colleges.
Geen draagvlak
''De scholen zijn niet betrokken bij haar plannen en er is dan ook geen draagvlak voor'', zegt Jan van Zijl, voorzitter van de brancheorganisatie van onderwijsinstellingen in het middelbaar beroepsonderwijs NBO Raad.
Grote onderwijsfabrieken
Bussemaker wil dat scholen met meer dan 5000 studenten, dat zijn er tientallen, vanaf komend jaar kleinschaliger worden. Grote mbo’s, soms zelfs met meer dan 20.000 studenten, kunnen volgens de minister onpersoonlijke onderwijsfabrieken zijn. Bussemaker wil dat mbo-instellingen herkenbaarder worden voor zowel studenten, ouders, docenten en het regionale bedrijfsleven.
Geen verband
Volgens Van Zijl baseert de minister zich niet op feiten. ''Feit is dat onderzoek zegt dat onderwijskwaliteit geen verband houdt met de grootte van een gebouw of de omvang van een stichting. Dat is niet zo in het mbo, niet in het hbo en overigens ook niet in het wo'', stelt de voorzitter.
De plannen moeten komend jaar doorgevoerd worden, vanaf 2017 gaat het meetellen in de kwaliteitsbeoordeling van mbo’s.
Kritische geluiden uit de Kamer
Ook in de Kamer klinken kritische geluiden. ,,Menselijke maat klinkt goed. Maar brengt afgedwongen organisatieverandering ons beter onderwijs? Veel vragen nog!", twitterde VVD-Kamerlid Anne-Wil Lucas. D66 is ronduit negatief. Volgens die partij verandert er voor studenten niets en worden de scholen alleen op papier kleiner. Volgens het CDA'er Michel Rog was het beter geweest als de minister ,,van onderop kleinschaligheid, keuzevrijheid en eigen identiteit voor scholen had gestimuleerd". Ook de SP is niet tevreden.
ANP