Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!

Maximale huurverhoging voor 2025 vastgesteld: huurders flink duurder uit

18-12-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
14472 keer bekeken
  •  
huurwoning 1127 hypotheek

De huren mogen in 2025 flink worden verhoogd. Dat geldt voor huurwoningen in de vrije sector en voor sociale huurwoningen, meldt het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening.

-De middenhuur (900 tot 1185 euro per maand) mag het hardst stijgen, met bijna 7,7 procent per 1 januari.

-Een sociale huurwoning mag maximaal 5 procent stijgen in huur per 1 juli.

-Huurders in de vrije sector gaan volgend jaar maximaal 4,1 procent meer huur betalen.

Voor sociale huurwoningen en middenhuurwoningen is er een maximale huur: de huur mag nooit hoger zijn dan een bepaald bedrag. Dit heet de maximale huurgrens van de woning.

In de vrije sector is wettelijk vastgelegd dat de huur mag stijgen met inflatie of CAO-loonontwikkeling. Bij het laagste percentage mogen verhuurders vervolgens 1 procent optellen; dat is de maximaal toegestane huurverhoging. In de middenhuur sector wordt gerekend met de CAO-loonontwikkeling +1 procent. Voor de middenhuur wordt gekeken naar de gemiddelde loonstijging. Voor de sociale huur zijn vorige week tijdens de Woontop aparte afspraken gemaakt.

Omdat de cao-loonontwikkeling dit jaar hoger was dan de inflatie, mogen verhuurders in de middenhuursector een huurverhoging rekenen van maximaal 7,7 procent, aldus het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening.

In 2024 de "grootste huurstijging in 30 jaar"

De huurprijzen lagen in juli van dit jaar fors hoger dan in dezelfde maand in 2023, aldus het CBS. Daarmee was er sprake van "de grootste huurstijging in dertig jaar."

De Woonbond maakt ernstig bezwaar tegen de huurverhogingen die in 2025 mogen worden doorgevoerd en stapte daarom onlangs uit overleg met Woonminister Mona Keijzer.

"Huurders kunnen en willen niet opnieuw een forse huurverhoging hoger dan de inflatie betalen", stelt de Woonbond. "Ze kunnen het niet betalen omdat de boodschappen en het dagelijks leven simpelweg te duur zijn geworden. Bovendien geniet lang niet iedereen van de gestegen CAO-lonen."

Puntentelling

Vanaf 2025 zijn verhuurders verplicht om een puntentelling te verstrekken als ze een woning gaan verhuren. Dit geldt ook voor vrijesectorwoningen. Controleer de puntentelling goed, raadt de Woonbond aan. Als blijkt dat de woning 186 of minder punten heeft mag er niet in de vrije sector verhuurd worden en moet de huurprijs dus omlaag.

Het puntenaantal van je woning wordt bepaald door bijvoorbeeld de oppervlakte, het energielabel en de WOZ-waarde. Dit aantal bepaalt de maximale huurprijs. Je kunt zelf je punten berekenen via deze Huurprijscheck van de Huurcommissie. Je ziet dan ook meteen de huurprijs die past bij het aantal punten. Bronnen: ANP, NOS, Rijksoverheid, Woonbond

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor