Doe jij zaken via Marktplaats? Dan moet je goed uitkijken voor oplichters. Door middel van valse betaalverzoeken die via WhatsApp worden verspreid, hopen fraudeurs jouw bankrekening leeg te kunnen trekken. Hoe het werkt? Dat leggen we uit in dit artikel.
Stel, je biedt iets te koop aan. Een geïnteresseerde koper neemt contact op en gaat akkoord met de vraagprijs. De verdere afhandeling gaat via WhatsApp, want dat is handig. Althans, dat denk je.
In werkelijkheid hopen oplichters zo buiten de systemen van Marktplaats om te kunnen communiceren. En dat doen ze niet zonder reden. Zo kunnen ze bijvoorbeeld vervalste betaalverzoeken sturen zonder dat het meteen opvalt.
Dat kan bijvoorbeeld gaan om links naar nagemaakte 'Marktplaats'-websites, zoals nu. Bekijk het voorbeeld hierboven maar eens. Verkopers krijgen de vraag om een betaalverzoek te sturen. Maar als je de link goed bekijkt, zie je dat het om een nepsite gaat.
Zo is de domeinnaam Websiteverkooponline.nl helemaal niet van Marktplaats. Al ziet het er wel levensecht uit. Kijk maar:
Het artikel gaat verder na onderstaande afbeelding.
Op deze pagina wordt gesproken van een 'IBAN-verificatie'. Dat is zogenaamd voor de veiligheid van Marktplaats-gebruikers. In werkelijkheid zit de vork heel anders in de steel.
Deze nepsite bevat namelijk links naar nagemaakte websites van maar liefst elf banken. Deze banken, om precies te zijn:
En wat gebeurt er als je even denkt in te loggen? Dan gaan oplichters met jouw saldo aan de haal. Jouw rekening is geplunderd en jij blijft zitten met de schade.
Krijg jij dit soort betaalverzoeken via Marktplaats of via WhatsApp? Let dan altijd goed op: de kans is levensgroot dat je met oplichters te maken hebt.
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!