Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Malafide ongediertebestrijders: zo trap je niet in hun val

21-07-2021
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
8112 keer bekeken
  •  
malafide ongediertebestrijders 1127
Heb jij last van muizen, ratten, bedwantsen, mieren of wespen in of bij huis? Grote kans dat je er dan vanaf wilt. Na een online speurtocht vind je genoeg verdelgers die jou kunnen helpen. Toch moet je goed controleren welke firma je aan huis laat komen: soms zit er een malafide partij tussen, die jou met een hoge rekening én onverbeterde ongedierteproblemen achterlaat. Daarom delen we tips om oplichting te voorkomen.
Het regent op internet klachten van mensen over onbetrouwbare ongediertebestrijders. Zo’n plaagdierbestrijder is met een snelle zoektocht op internet te vinden, maar belt soms ook zelf aan bij mensen – vaak ouderen – om een dienst aan te bieden. Zo zijn er onbetrouwbare partijen die mensen aan de deur wijsmaken dat ze mogelijke bedwantsen kunnen opsporen, bijvoorbeeld door het inzetten van een hond*. De bestrijder overtuigt de gedupeerde dat het met een simpele klus iets kan doen tegen het ongedierte, komt langs en strooit korrels waarmee de plaag verholpen zou moeten worden.
*Hoewel er honden zijn die ongedierte kunnen opsporen, betekent dat niet dat elke partij met hond die aan je deur verschijnt dit ook kan.

Hoge prijs voor verhelpen van groot gevaar

Tijdens de klus ontdekt de oplichter vaak nog een zogenaamd zeer gevaarlijk probleem, die ze óók beloven op te lossen tegen een flinke prijs. Maar naderhand is het ongedierteprobleem allesbehalve opgelost. De rekening loopt op tot honderden euro’s en de klant wordt flink onder druk gezet de factuur te betalen. Zo zien we klachten van klanten die tot wel 800 euro hebben neergeteld voor een niet opgeloste klus.

Bovenaan in de online zoekresultaten

Hoe komen deze malafide ongediertebestrijders zo hoog in de zoekresultaten? Dat heeft te maken met het advertentiemodel van zoekmachines als Google. Bedrijven kunnen betalen om bovenaan in de zoekresultaten te staan. Als jij dan zoekt naar een ongediertepartij, verschijnt zo’n betalend bedrijf bovenaan in de resultaten. Dan is de kans groot dat jij op hun professioneel ogende website terechtkomt en met het bedrijf in zee gaat.

Onbetrouwbare advertenties van andere ‘experts’

Dit soort trucjes passen dan niet alleen zogenaamde plaagdierbestrijders, maar ook kwaadwillige slotenmakers, dakbedekkers en loodgieters toe. Zo liet Kassa in 2015 zien hoe schimmige dakbedekkers te werk gaan en kreeg forumganger EDDY in 2020 te maken met een slotenmaker die 800 euro vroeg voor het vervangen als een slot. Zulke partijen maken misbruik van consumenten die snel een belangrijke klus willen laten klaren en hen na een zoekopdracht op internet of een blik in het telefoonboek weten te vinden. De klant is zo vele euro’s lichter, maar het probleem is niet verholpen. Als men daarna een klacht wil indienen, geven veel van dit soort bedrijven niet thuis.
Daarom waarschuwt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) consumenten ook voor dit soort malafide partijen. Naar aanleiding van deze praktijken verzocht de ACM Google in februari 2021 om onbetrouwbare advertenties van slotenmakers te weren en de websites te laten blokkeren. Zo wil de autoriteit oplichting voorkomen en oneerlijke concurrentie tegengaan. 

Wat te doen bij een ‘expert’ aan de deur?

Komt een ‘expert’ langs de deur om jou te vertellen dat hij een zogenaamd probleem kan verhelpen? Dan moeten de alarmbellen gaan rinkelen! Iemand die zomaar langskomt en zelf contact met jou opzoekt voor een zogenaamd probleem is niet te vertrouwen. Zeg daarom dat je geen tijd hebt en wimpel de expert af.
Mocht je toch twijfelen of het ongedierteprobleem (of een ander probleem) echt bestaat? Laat een erkend bedrijf langskomen om te onderzoeken of de werkzaamheden nodig zijn. In het geval van ongedierte dient het bedrijf een geldig bewijs van vakbekwaamheid ‘beheersing plaagdieren en houtaantastende organismen’ van Stichting Examen- en Certificeringsinstituut Plaagdierbeheersing (EVM) te hebben. Bij een plaag is het belangrijk dat je dit zelf ook daadwerkelijk kunt vaststellen. Als er sprake is van een probleem, schakel dan een gecertificeerd bedrijf in. Maak bij voorkeur ook vooraf afspraken over de uit te voeren werkzaamheden en over de kosten, zoals voorrijkosten.

Wat te doen als je online iemand voor een klus zoekt?

Als je last van een plaag hebt en online een verdelger zoekt, zijn er bepaalde dingen waar je op kunt letten. Malafide websites missen belangrijke informatie of bevatten misleidende informatie. Ook wordt er veelal niet duidelijk gemaakt wat voor kosten een klant kan verwachten.
Kijk daarom goed of je ergens een prijslijst kan vinden en of de website een bereikbaar e-mailadres en telefoonnummer heeft. Let er ook op of het bedrijf in bezit is van het eerdergenoemde bewijs van vakbekwaamheid. Zoek daarnaast op beoordelingswebsites wat andere klanten zeggen over het bedrijf. Hierbij kun je er met deze tips op letten of de reviews echt zijn.
Online marketingspecialist Angelo Croes deelt in de onderstaande video tips over hoe je een nepwebsite kunt herkennen.

Wat te doen na oplichting?

Ben je toch in de val van een malafide verdelger getrapt en word je geïntimideerd of bedreigd wanneer je moet betalen? Bel dan de politie via 112 en noteer de signalementen, geef de bedrijfsnaam of naam door en geef een eventueel kentekennummer door.
Achteraf aangifte doen – na betaling – is echter lastig, stelt de politie, omdat het moeilijk is om aan te tonen dat het echt om oplichting gaat. Hierdoor kunnen dit soort oplichters ongehinderd te werk gaan.
Bron: 1limburg, ACM, De Inspecteur (VRT Radio 2), EVM, Opgelicht?!, Stichting Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD)
Heb jij nou een vraag over het bestrijden van ongedierte of over een mogelijk malafide bedrijf? Stel deze dan op Kassa's forum Vraag & Beantwoord! Ga hier naar alle categorieën. Heb je zelf kennis van een bepaald onderwerp? Dan kun je uiteraard anderen helpen met een consumentenkwestie! Discussiëren? Dat kan onderaan dit artikel.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!