Maatregelen tegen ‘hoog-risico honden’: betutteling of bittere noodzaak?
03-02-2018
•
leestijd 2 minuten
•
830 keer bekeken
•
We hebben ongeveer anderhalf miljoen honden in ons land en er zijn honderden rassen en kruisingen. Er zijn 150.000 bijtincidenten per jaar. Dat zijn er 400 per dag! De overheid heeft daarom vorig jaar besloten om 21 rassen als ‘hoog-risico honden’ te bestempelen en daarvoor een restrictief beleid te ontwikkelen. Voormalig staatssecretaris Martijn van Dam van economische zaken heeft in mei 2017 de volgende maatregelen aangekondigd:
Hoe zit het met de maatregelen?
Kassa vraagt zich af of deze maatregelen inmiddels zijn ingevoerd. En wat blijkt? Er is nog niets veranderd. Een belrondje langs instanties levert een ontluisterend beeld op. Zo laat de Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) weten ‘dat men op de nieuwe wettelijke kaders wacht om uitvoering te geven aan een fok- en importverbod’. De woordvoerder van het ministerie van landbouw en voedselveiligheid (LNV) laat weten dat ‘de minister (Carola Schouten, red) zich nog op het onderwerp aan het inlezen is’. Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) ‘werkt nog aan een overzicht van juridische maatregelen voor gemeenten’.
Lijst hoog-risico honden
De honden die door de overheid op de lijst van hoog-risico honden zijn geplaatst zijn onder andere Akita, American Bulldog, American Pitbull Terriër, American Staffordshire Terriër, Boerboel, Bull Mastiff, Bull Terriër, Cane Corso, Dogo Argentino, Dogo Canario, Staffordshire Bull Terrier, Rottweiler, Tosa, Fila Brasileiro, Anatolische herder, Zuid-Russische Owcharka, Kaukasische Owcharka, Pitbull-achtigen: alle kruisingen met een pitbull: pocket bully, micro bully, pocket pitbull, extreme pocket bully, Regular bully, Regular Pitbull, xl en xxl pitbull, xl en xxl bully, rednose pitbull, rednose bully, Bully Kuta, Alano en de Bandog. Honden met een stamboom erkend door de Raad van Beheer (RAD) vallen niet onder de categorie HR-hond.
Lees hier de volledige lijst.
Agressie zonder aankondiging
In Kassa stelt Laira Bossevain, docent Dier en Recht aan de universiteit van Utrecht, dat hoog-risico honden gefokt en geselecteerd zijn op het vertonen van een ongebreidelde aanvalsagressie. Een agressie zonder aankondiging en op agressie op leven en dood. Bossevain staat veel slachtoffers van bijtincidenten bij en zou willen dat de maatschappij wordt beschermd tegen dit soort honden door ze gewoon te verbieden.