Negentig procent van de patiënten die voor langere tijd maagzuurremmers voorgeschreven krijgen van hun huisarts, hebben daar geen indicatie (meer) voor volgens de richtlijn Maagklachten.
Dat blijkt uit onderzoek van het Radboudumc en het Nivel in samenwerking met het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG).
In bijna 9 op de 10 gevallen worden volgens de onderzoekers maagzuurremmers zonder medische indicatie langdurig voorgeschreven. Het gaat hierbij vooral om de sterkere maagzuurremmers, de zogenoemde protonpompremmers (PPI’s). Hiervan is bekend dat het moeilijk is om deze af te bouwen. Het Radboudumc deed research bij zo'n 300 huisartspraktijken.
Volgens de onderzoekers wijzen de resultaten op een structureel probleem bij het voorschrijven van maagzuurremmers. Huisarts en mede-onderzoeker Jako Burgers: “Het afbouwen van deze maagzuurremmers is lastig; patiënten krijgen snel hun maagproblemen terug als ze te snel afbouwen en dan beginnen veel patiënten toch weer de medicijnen te slikken. Met alle vervelende bijwerkingen voor de patiënten en onnodige kosten voor de maatschappij. Huisartsen kunnen patiënten helpen om de maagzuurremmers af te bouwen. Dit kan onder andere door het geven van leefstijladviezen op maat.”
Op Thuisarts.nl is de Keuzehulp Maagklachten te raadplegen. Deze informeert patiënten dat zij maagzuurremmers niet langdurig moeten slikken en wat de mogelijke oorzaken zijn van de maagklachten. Gezond leven en voedingsadviezen kunnen maagklachten helpen verminderen en maagzuuremmers onnodig maken.
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!