Luchtvervoer krabbelt op
29-03-2010
• leestijd 2 minuten
De vraag naar passagiers- en vrachtvluchten is in de maand februari met respectievelijk 9,5 procent en 26,5 procent gestegen vergeleken met dezelfde maand vorig jaar. ,,Dat zijn sterke groeicijfers, maar hier moet bij aangetekend worden dat het passagiersvervoer in februari 2009 op het laagste punt van de wereldwijde economische crisis zat'', aldus de International Air Transport Association (IATA) dinsdag.
Volgens de IATA duurt het nog twee tot drie maanden voordat de volumes terug zijn op het niveau van voor de recessie. Het passagiersvervoer zou nog met 1,4 procent moeten groeien om op dat niveau terecht te komen, voor het vrachtvervoer zou een groei van nog eens 3 procent nodig zijn. ,,We gaan de goede kant op'', aldus IATA.
De bezettingsgraad van de vliegtuigen kwam in februari uit op 75,5 procent. ,,Aangepast voor seizoensinvloeden zou dit uitkomen op een recordbezettingsgraad van 79,3 procent'', stelt de luchtvaartorganisatie. Februari is traditioneel de slechtste maand voor de luchtvaart.
De Europese luchtvaartmaatschappijen hebben het met een groei van 4,3 procent het minst goed gedaan. Volgens de IATA is dat toe te schrijven aan het feit dat de economieën in de thuismarkten het nog slecht doen, de werkloosheid oploopt en heeft het ook te maken met stakingen in de branche.
Voor de Amerikaanse maatschappijen kwam de groei uit op 4,4 procent, wat de IATA als 'zwak' omschrijft. Dat heeft voor een deel te maken met de capaciteit die flink is teruggeschroefd. Ook blijft de vraag naar vliegreizen achter. ,,Omdat consumenten nu liever hun schulden afbetalen dan geld uitgeven.''
De kar wordt getrokken door maatschappijen uit andere regio's zoals de Aziatische, die in het Midden-Oosten, Latijns-Amerika en Afrika. De groei was met 25,8 procent het grootst in het Midden-Oosten. Azië kende een groei van 13,5 procent wat voor een deel voor rekening kwam van het Chinese nieuwjaar, wanneer Chinezen massaal hun familie opzoeken.
De Latijns-Amerikaanse vervoerders groeide 8,5 procent, de Afrikaanse 9,8 procent. Omdat de capaciteit hier met 9,2 procent is opgeschroefd, staat de bezettingsgraad wel onder druk. ANP