LSVb start petitie: maak boete voor huisjesmelkers realiteit
16-11-2020
•
leestijd 2 minuten
•
68 keer bekeken
•
In september besteedden wij nog aandacht aan de hoge huurprijzen van studentenkamers. Er is al jarenlang een tekort aan studentenwoningen. Dat leidt vooral in de particuliere sector vaak tot enorm hoge bedragen die studenten moeten betalen als ze – na lang zoeken – uiteindelijk een kamer vinden in de stad waar ze (gaan) studeren.
Studenten betalen te veel huur op basis van het woningwaarderingsstelsel
Uit een steekproef onder 5000 studenten van Landelijke Studentenvakbond (LSVb) blijkt dat bijna 8 op de 10 studenten te veel huur betaalt op basis van het woningwaarderingsstelsel. Aan de hand van dit stelsel wordt een redelijke huurprijs voor een woning vastgesteld. Gemiddeld betaalt de student 106,69 euro per maand te veel aan huur.
De LSVb vindt de brief van minister Ollongren de urgentie mist die je wel ziet op de studentenwoningmarkt en stelt klaar te zijn met het 'uitstelgedrag' van de minister. Volgens Lyle Muns, voorzitter van de studentenvakbond, stelt minister Ollongren dat de huisjesmelkersboete binnen de huidige kaders van de wetgeving niet mogelijk is. "Het heeft eigenlijk een jaar lang geduurd voordat ze die twee alinea's kon opschrijven. En ze geeft ook niet echt inzicht in de argumentatie erachter. Dus in plaats van te zeggen dat het binnen de kaders van de huidige wetgeving niet mogelijk is, kun je beter zeggen: wat moeten we veranderen om het wel mogelijk te maken?" Dit is volgens Muns gek, aangezien de Tweede Kamer al met een meerderheid heeft ingestemd met een motie om de minister te vragen hoe zo'n huisjesmelkersboete eruit moet zien.
LSVb: tijd voor actie
Kortom, het tijd is voor actie, vindt de LSVb. De vakbond is daarom een petitie gestart om de boete voor huisjesmelkers realiteit te laten worden. "Wat wij willen, is dat die huisjesmelkers een financiële prikkel krijgen om zich ook aan het woningwaarderingsstelsel te houden", aldus LSVb-voorzitter Muns in reactie op Kassa. Op dit moment is er namelijk geen handhaving van dat stelsel. De vakbond voert ook actie bij het ministerie van Binnenlandse Zaken. Hier staan studenten die worden uitgemolken doordat ze stelselmatig te veel huur betalen in een koeienpak.