Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Loonkloof tussen man en vrouw stijgt opnieuw

  •  
02-10-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1160 keer bekeken
  •  
muntgeld euro salaris 1127

Hoewel je zou denken dat mannen en vrouwen in de tijd van nu ongeveer evenveel verdienen, is dat niet de werkelijkheid. Het verschil in salaris is in twee jaar tijd gestegen van 5 procent naar 7,4 procent. Dat blijkt uit het tweejaarlijks Nationaal Salaris Onderzoek van Intermediair en Nyenrode Business Universiteit.

Aan het onderzoek deden 23 duizend werkenden mee. Zij vulden een uitgebreide vragenlijst in over hun salaris en arbeidsvoorwaarden.

Sector en opleiding doorslaggevend voor je loon

De salarisverschillen zijn niet enkel zichtbaar in genderidentiteit, maar ook de sector en opleiding zijn van belang voor het bepalen van je salaris. Mensen die in de non-profitsector werken, verdienen gemiddeld 7,1 procent meer dan medewerkers uit de profit sector.

Daarnaast verdienen hoogopgeleiden (onderwijs op het niveau van hbo of wo) 30 procent meer dan laagopgeleiden (onderwijs op het niveau van basisonderwijs, het vmbo, de eerste 3 leerjaren van havo/vwo of de assistentenopleiding (mbo-1)).

Welke verschillen zijn er nog meer tussen man en vrouw?

Naast het verschil in salaris, zijn er meer dingen waarin de man en vrouw uiteenlopen:

  • Vrouwen krijgen vaker een 13e maand
  • Mannen maken drie keer zo vaak dan vrouwen gebruik van een auto van de zaak inclusief tankpas
  • Mannen krijgen twee keer zo vaak winstdeling of verhuizingsvergoeding dan vrouwen
  • Mannen ontvangen vaker dan vrouwen een bonus en kiezen daar vaak bewust voor

Verklaring

De toegenomen salarisverschillen zijn volgens Jaap van Muijen van Nyenrode Business University niet direct toe te lichten vanuit de cijfers. “Maar een mogelijke verklaring is dat mannen de afgelopen twee jaar harder hebben gezeurd om een loonsverhoging dan vrouwen”, meldt hij bij de Volkskrant.

Niet enkel in het maandelijkse loon zitten de verschillen, maar ook in de ‘extraatjes’. Zo verklaart Muijen: “Mannen lijken meer te geven om de harde secundaire arbeidsvoorwaarden terwijl vrouwen meer geven om inhoudelijke aspecten van het werk.” Hij benadrukt daarbij dat het “te gemakkelijk is om het bij vrouwen neer te leggen, laat de werkgevers maar aantonen dat ze gelijk betalen.”

Bron: Nederlands Salaris Onderzoek

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.