Longzorg moet stuk beter zijn over 5 jaar
07-01-2014
• leestijd 1 minuten
De longzorg in Nederland moet over 5 jaar beter, doelmatiger en goedkoper zijn. Een aantal partijen dat zich bezighoudt met chronische longziekten, slaat met dat doel de handen ineen. Ruim 1 miljoen Nederlanders hebben een longziekte, bijvoorbeeld COPD of astma. De longzorg in Nederland kost nu jaarlijks 3 miljard euro, stelt de Long Alliantie Nederland (LAN). Of dat bedrag echt lager wordt over 5 jaar, is nog de vraag, omdat er naar verwachting de komende jaren heel wat COPD-patiënten bijkomen. Nu hebben 350.000 mensen COPD, over 5 tot 10 jaar zijn dat er naar verwachting 550.000.
Krachten bundelen
Beroepsgroepen, patiëntenverenigingen, zorgverzekeraars, onderzoekers en bedrijven gaan samenwerken in het Nationaal Actieprogramma Chronische Longziekten (NACL), dat vrijdag van start gaat. Door de krachten te bundelen, kan volgens LAN-voorzitter Guusje ter Horst de aanpak van longziekten in Nederland ,,echt anders ingericht worden''.
Verbeteringen
Doel van het landelijke programma is dat het aantal opnamedagen in het ziekenhuis over 5 jaar met 25 procent is verminderd, dat het aantal dagen waarop longpatiënten niet kunnen werken door hun ziekte 15 procent lager is en dat de effectiviteit van de longmedicatie omhoog gaat. Dat gebeurt onder andere door ervoor te zorgen dat patiënten hun inhalatiemedicatie goed gebruiken. Nu inhaleren nog veel patiënten onjuist, waardoor de medicatie niet goed werkt en patiënten eerder ziek worden.
Plannen
Andere belangrijke doelen zijn dat 25 procent minder kinderen beginnen met roken en dat 10 procent minder patiënten sterven aan astma of COPD. Nu zijn dat er nog jaarlijks ongeveer 10.000.
ANP