Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Likdoorns verwijderen: wat moet je weten?

26-07-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
18264 keer bekeken
  •  
voeten verzorging zomer 1127
Langdurig hoge druk op één plek op je voet kan een vervelende en pijnlijke likdoorn veroorzaken. Wanneer is er precies sprake van een likdoorn? Hoe herken je deze? En welke opties zijn er om er weer vanaf te komen? We vertellen je alles wat je moet weten.
Op plekken op je voet die veel druk of wrijving ervaren, ontstaat eelt. Veel mensen zullen dit sowieso hebben op de hak van de voet. Maar ook op andere plekjes kan na verloop van tijd een eeltlaagje komen. Als eelt naar binnen groeit, kan dit uiteindelijk een likdoorn worden. Deze zit het vaakst op of tussen de tenen, maar ook de voorvoet en hak zijn ‘favoriete’ plekken. Vooral tijdens het lopen kan dit heel pijnlijk aanvoelen.

Hoe ontstaan ze?

Verkeerd schoeisel kan de opmaat zijn naar de vorming van likdoorns. Schoenen die te krap zitten of bijvoorbeeld het dragen van hoge hakken kunnen eeltvorming in de hand werken. Een andere aanleiding kan een afwijking in de stand van je voet of tenen zijn. Ook overgewicht kan voor extra druk op de voeten zorgen en dus de kans op het krijgen van een likdoorn verhogen.

Pijnlijke hoornpunt in midden van ‘eksteroog’

Een likdoorn, ook wel eksteroog genoemd, hoeft maar een paar millimeter groot te zijn om zich te laten voelen. De kleur is vaak wit, grijs, geel of bruin, afhankelijk van je huidtype. Een harde kern, ook wel hoornpunt genoemd, in het midden geeft de pijnscheuten zodra er druk op komt. De gelijkenis van zo’n eeltplek met een puntje met een eksteroog verklaart meteen de bijnaam voor de likdoorn.
Soms kleurt de pijnlijke likdoorn rood. Dan kan er sprake zijn van een onderhuidse ontsteking. Voor een goede vervolgbehandeling is het verstandig om in zo’n geval je huisarts te raadplegen.

Behandeling

De likdoorn kan worden aangepakt door de eeltlaag weker te maken. Dit kun je doen door speciale likdoornpleisters te dragen, waar meestal salicylzuur in zit. Deze zijn verkrijgbaar bij een apotheek of drogist. Een kleine, door het speciale zuur verweekte likdoorn kan zo na een tijdje spontaan verdwijnen.
voet eelt pedicure likdoorn
Wil je op een goede manier van een meer hardnekkige likdoorn afkomen? Zoek dan contact met je huisarts of een pedicure. Zij hebben de juiste materialen in huis om jou van je pijnlijke kwaal te verlossen. Je dokter kan je ook doorverwijzen naar een specialist, mocht de likdoorn op een lastig te behandelen plek zitten of om een andere behandeling vragen.

Wegnemen van de druk

Eenmaal verlost van je pijnlijke plek onder je voet, wil je niet dat die weer terugkeert. Voorkomen is nog altijd beter dan genezen. Zorg er daarom voor dat je schoenen draagt, zeker als je ze langdurig aan hebt, die comfortabel zitten. Door te smalle schoenen of hoge hakken te dragen, bestaat door de druk of wrijving de kans dat je kwaal weer opdoemt. Dit geldt ook bij het voorkomen van kalknagels en voetschimmel.

Blijven likdoorns terugkomen?

Heb je terugkerend last van likdoorns? Raadpleeg dan je huisarts. Het kan zo zijn dat overgewicht een aandeel heeft in je likdoornklacht en dat de dokter daar een passende behandeling bij zoekt. Wil je meer weten over het aangaan van een gezondere leefstijl? Raadpleeg dan hier Kassa's Leefstijldossier.
De oorzaak kan ook te vinden zijn in de stand van je tenen of voeten. Je huisarts kan je zo nodig doorverwijzen naar een podotherapeut of een orthopeed. Het dragen van op maat gemaakte orthopedische zooltjes in je schoenen kan helpen om terugkeer van likdoorns te voorkomen.
Heb jij nou een vraag over likdoorns? Stel deze dan op Kassa's forum Vraag & Beantwoord! Ga hier naar alle categorieën. Heb je zelf kennis van een bepaald onderwerp? Dan kun je uiteraard anderen helpen met een consumentenkwestie! Discussiëren? Dat kan onderaan dit artikel.
Bronnen: Huidziekten.nl, Thuisarts.nl, Verenigde Apotheken
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!