Supermarktconcern LIDL Nederland verhoogt in 2018 de minimumleeftijd van 12 naar 16 jaar voor de verkoop van vuurwerk dat het hele jaar door mag worden verkocht. Directe aanleiding is een reportage van Kassa waarin kinderen van 11 jaar zonder zich te legitimeren zogenaamd categorie 1 vuurwerk konden aanschaffen bij Lidl en Aldi. 16 jaar is al de minimumleeftijd voor regulier vuurwerk dat pas eind december mag worden verkocht.
Geschrokken reactie
''We zijn zeer geschrokken van het bericht dat de minimum verkoopleeftijd van 12 jaar in dit geval niet is gehandhaafd en zullen hier binnen onze organisatie nu en de komende tijd extra aandacht voor hebben.'' zegt Christine Braun van Lidl Nederland. Lidl stelt bovendien vanaf komende week gratis vuurwerkbrillen beschikbaar bij de aankoop van vuurwerkpakketten en kondigt andere maatregelen aan.
Aldi verscherpt controle
Supermarkt Aldi zegt naar aanleiding van de Kassa-reportage ook maatregelen te treffen: "Indien een jonge koper van categorie 1 vuurwerk zich niet kan legitimeren, zal Aldi het zekere voor het onzekere nemen en geen vuurwerk verkopen", aldus een woordvoerder. Volgens de supermarktketen is de controle lastig, omdat kinderen van 12 jaar in Nederland geen legitimatieplicht hebben. Die geldt vanaf 14 jaar. "We realiseren ons dat dit wellicht tot een terechte teleurstelling kan leiden, echter we vinden het belangrijk dat de 12-jaar grens wordt gehandhaafd."
Geen onschuldig vuurwerk
Categorie 1 vuurwerk is volgens Europese en nationale regelgeving vuurwerk met weinig risico’s en nauwelijks overlast. Maar in de reportage van Kassa worden voorbeelden getoond van knal- en siervuurwerk in deze categorie dat helemaal niet zo onschuldig is.
Oogarts waarschuwt voor risico's
“Veilig vuurwerk bestaat niet”, stelt oogarts Tjeerd de Faber van het Oogziekenhuis in Rotterdam en een van de initiatiefnemers van het Vuurwerkmanifest dat pleit voor een algeheel verbod op consumentenvuurwerk. De Faber wijst bovendien op het risico dat kinderen met dit makkelijk verkrijgbare vuurwerk experimenteren waardoor de risico’s sterk toenemen. Dat de minimumleeftijd voor aankoop dan ook nog eens niet worden gehandhaafd maakt het probleem alleen maar groter, aldus De Faber.