Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!
Leververvetting: wat is het en hoe voorkom je het?
12-04-2021
•
leestijd 3 minuten
•
17058 keer bekeken
•
Dat de lever een belangrijk orgaan is voor de afbraak van alcohol, weet je ongetwijfeld al. De lever is daarnaast ook verantwoordelijk voor onder andere de productie van belangrijke eiwitten en de productie en opslag van energie en brandstoffen. Maar de lever heeft ook een vervelende functie: het kan vet opslaan, met vervelende klachten als gevolg.
De lever breekt giftige stoffen af en is dan ook één van de belangrijkste organen in je lichaam. Soms krijgt de lever te veel giftige stoffen binnen, waardoor de lever vet opslaat in de levercellen. Dat gaat heel geleidelijk en geeft in het begin weinig of geen klachten. Dit fenomeen heet leververvetting en is de meest voorkomende aandoening aan de lever in de westerse wereld.
Wat voor klachten kun je krijgen?
Naarmate de lever meer vet gaat opslaan in de levercellen, des te sneller en des te meer klachten je kunt krijgen. Zo kun je een gevoelige buik krijgen aan de rechterkant, net onder de ribben, en kun je moeheid ervaren. De lever kan uiteindelijk ook ontsteken, met als misselijkheid, geel oogwit en een gele en jeukende huid tot gevolg. Als de oorzaken van leververvetting niet aangepakt worden, dan komen er op de beschadigde cellen littekens. Er ontstaat mogelijk Eén op de vijf mensen die een langere tijd kampen met leververvetting, krijgt uiteindelijk een ontsteking van de lever (hepatitis). Er kunnen littekens op de lever komen en dat leidt uiteindelijk tot levercirrose. (verschrompeling van de lever). De lever is dan ernstig beschadigd en op den duur kunnen er leverfalen optreden. Ook is er een kans op leverkanker.
Eén op de vijf mensen die een langere tijd kampen met leververvetting, krijgt uiteindelijk een ontsteking van de lever (hepatitis). Er kunnen littekens op de lever komen en dat leidt uiteindelijk tot levercirrose.
Wat zijn de oorzaken?
Alcohol drinken
Veel alcohol drinken is een grote boosdoener voor leververvetting. Alcohol kan namelijk een ontsteking geven aan de levercellen. Drink je veel en lang? Dan raken de cellen beschadigd, wordt er meer vet opgeslagen en vervolgens kun je levercirrose krijgen. Als er te weinig goede cellen overblijven, kunnen giftige stoffen niet goed afgebroken worden en kun je hier zelfs aan overlijden.
Suikerziekte (diabetes mellitus)
Bij diabetes kan het bloedsuiker langdurig te hoog zijn en dat geeft een grotere kans op leververvetting. Het te veel aan suiker wordt omgezet in vetten en dat kom vervolgens in de levercellen.
Overgewicht
Bij overgewicht komt er ook meer vet in de lever. Mensen met dikke heupen en een dikke buik hebben vooral meer kans op leververvetting. Bij overgewicht kun je ook last krijgen van hart- en vaatziekten. Risicofactoren voor hart- en vaatziekten levert ook meer kans op leververvetting. Het gaat dan om veel vetten in het bloed, een hoge bloeddruk en ruime taille.
Wat kun je doen tegen leververvetting?
Om leververvetting te verminderen en tegen te gaan, moet je de oorzaken aanpakken. De lever kan volledig herstellen als de oorzaken op tijd aangepakt worden. Wat jijzelf kunt doen:
Heb je diabetes? Dan is het belangrijk om medicijnen goed in te nemen en gezond te leven. De hoeveelheid suiker in het bloed zal dan dalen.
Heb je een hoge bloeddruk? Bespreek dan met je huisarts wat je moet doen.
Oorzaken aangepakt. Wat nu?
Leververvetting kan uiteindelijk verminderen of verdwijnen. Als je minder alcohol hebt gedronken of je bent gestopt, zal de huisarts je bloed na een maand controleren. De huisarts kan op die manier zien of de lever beter is gaan werken.
Bij vervetting door overgewicht, krijg je hulp van de huisarts om gezonder te leven en af te vallen. De huisarts controleert door middel van bloedonderzoek hoe het gaat met de lever. Mogelijk kom je in aanmerking voor een Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI). Dat is een programma dat zich richt op gedragsverandering om een gezonde leefstijl te bereiken én te behouden. Hier lees je er meer over.
Kassa’s Leefstijlprogramma
In Kassa’s Leefstijlprogramma volgen we sinds 1 januari enthousiaste Kassa-kijkers die gezamenlijk werken aan een gezonde(re) leefstijl. Op onze site plaatsen we de komende maanden in het dossier Kassa’s Leefstijlprogramma artikelen, video’s met voeding- en beweegtips en vlogs van onze deelnemers.
Heb jij een vraag consumentenvraag? Stel deze dan op Kassa's forum Vraag & Beantwoord! Ga hier naar alle categorieën. Heb je zelf kennis van een bepaald onderwerp? Dan kun je uiteraard anderen helpen met een consumentenkwestie!