Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Let op: Vanaf 1 augustus betalen met IBAN

30-07-2014
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
317 keer bekeken
  •  
IBAN-logo-reknr.jpg
IBAN is je internationale rekeningnummer. Het maakt het betalingsverkeer in Europa makkelijker. De oude vertrouwde 7 of 10-cijferige rekeningnummers worden vanaf 1 augustus niet meer automatisch omgezet naar het langere 18-cijferige IBAN. Dat betekent dat je zelf het juiste IBAN moet invoeren! Omdat IBAN vanaf 1 augustus in Europa de standaard wordt, zetten wij op een rijtje waarom het ook alweer wordt ingevoerd en waar je als consument op moet letten.
Over op IBAN: 10 vragen en tips!
1- Gebruik IBAN op acceptgiro's en overschrijvingen
Vanaf 1 augustus 2014 kun je alleen nog met IBAN betalen. Acceptgiro’s, overboekingen of overschrijvingsformulieren met het oude (korte) rekeningnummer mogen banken na 1 augustus niet meer verwerken. Werk dus je (digitale) adresboek met rekeningnummers bij, van oud naar nieuw. Banken zullen niet meer automatisch de rekeningnummers aanvullen. Let dus op bij het invullen van een acceptgiro of overschrijving: de langere IBAN-nummers moeten ingevuld staan!
2- IBAN, wat betekent dat eigenlijk?
Het is de Engelse afkorting voor 'International Bank Account Number'. Het is dus gewoon je internationale rekeningnummer.
3- Waarom over op IBAN?
Europa stemt de bankrekeningnummers op elkaar af om het onderlinge betalingsverkeer makkelijker te laten verlopen. Nederland maakt ook de overstap naar het Europese betalingssysteem, dat 'SEPA' wordt genoemd. Door de invoering van SEPA (Single Euro Payments Area) krijgen we te maken met IBAN. Hiermee vervallen de vertrouwde 7 of 10-cijferige Nederlandse rekeningnummers en worden ze vervangen door hun Europese tegenhanger, die we inmiddels kennen als IBAN. Het is vanaf 1 augustus 2014 wettelijk verplicht om in heel Europa één standaard te gebruiken als het gaat om betalen.
4- Een langer rekeningnummer?
IBAN bestaat in Nederland uit 18 tekens. Het is je huidige rekeningnummer, vooraf gegaan door de code van je land, een controlegetal, letters die je eigen bank aanduiden en een aanvulling met nullen.
5- Waar vind ik mijn IBAN?
Op bankafschriften, nieuwe bankpasjes en bij online bankieren staat je eigen (IBAN)nummer vaak al vermeld, dat scheelt. Weet je je eigen IBAN niet? Of heb je van iemand anders wel het oude rekeningnummer, maar niet het IBAN? Maak gebruik van deze website, waar je het oude rekeningnummer kunt invoeren, waarna het IBAN wordt getoond:
https://www.ibanbicservice.nl/SingleRequest.aspx
6-Let goed op!
Een foutje is zo gemaakt bij het invoeren van IBAN. Bij het betalingsverkeer wordt alleen gecontroleerd óf het ook een IBAN-nummer is, niet of het van de juiste persoon is. Extra waakzaamheid is dus geboden.
7- Wennen
Je vindt je IBAN bijvoorbeeld op recente rekeningafschriften, het IBAN van iemand anders bijvoorbeeld op een factuur of vraag het na (zie ook punt 5). Vanaf 1 augustus moet je IBAN-nummers zelf gaan invullen. Het kan dus geen kwaad 'm ook uit je hoofd te leren of even op te schrijven. Zo'n langer nummer is niet makkelijker, maar we zullen we eraan moeten wennen.
8- En Giro 555 dan?
Samenwerkende hulporganisaties gebruiken het bekende gironummer 555. Hier is een uitzondering voor gemaakt. Doneer je vóór 1 februari 2016 dan volstaat het invoeren van gironummer 555. De 18-cijferige IBAN invoeren kan uiteraard ook al: NL08INGB0000000555.
9- Pas op voor phishingmails!
Kwaadwillenden maken helaas gebruik van deze overgangsfase. Uit naam van diverse banken worden phishingmails verstuurd. Om bijvoorbeeld een stappenplan te volgen, of een nieuwe IBAN-betaalpas aan te vragen. Vaak is de aanhef niet persoonlijk, maar 'geachte heer/mevrouw'. Hieraan kun je al zien dat het nepmails zijn. Klik nooit op de links in dit soort mailtjes. Twijfel je toch over de echtheid, neem contact op met je bank.
Bekijk hier ons phishingdossier met recente voorbeelden van nep IBAN-mails van banken!
10- Mijn bank en IBAN?
Ook je eigen bank heeft op zijn site info omtrent IBAN online gezet. Daar kun je ook nog eens nalezen hoe en wat.
Website Rabobank
Website ING
Website ABNAMRO
Website ASN
Website KNAB
Website Triodos
Website RegioBank
Website SNS Bank
Gezamenlijke website banken: Over op IBAN

Meer over:

banken, diginieuws, iban
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor