Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!

Let op! Oplichters actief met valse thuiswerkopdrachten op WhatsApp

  •  
10-06-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
9087 keer bekeken
  •  
Mobiele telefoon 1280

Oplichters sturen op dit moment berichten rond via WhatsApp of sociale media waarin staat dat je eenvoudig geld kunt verdienen met opdrachten voor bijvoorbeeld Airbnb. Fraudeurs veroorzaken steeds meer financiële schade met deze zogenoemde voorschotfraude, zo meldt NU.nl.

Volgens de Fraudehelpdesk hebben oplichters dit jaar al voor meer dan 330.000 euro aan schade veroorzaakt met deze vorm van fraude. Dit is al meer dan in heel 2023 toen de schade 215.000 euro bedroeg.

Meerdere meldingen afgelopen weken

Uit meldingen aan NU.nl blijkt dat er de laatste weken verschillende mensen zijn benaderd door oplichters via Whatsapp, Telegram en sociale media. Criminelen beloven dat je geld kunt verdienen door simpele opdrachten uit te voeren. Ze voegen je ongevraagd toe aan WhatsApp-groepen onder leiding van iemand die zich voordoet als medewerker van bijvoorbeeld het Airbnb-promotieteam.

“Airbnb onderzoekt oplichtingspraktijken”

Rosa Dinnissen van Airbnb laat in een reactie weten dat “oplichting door derden en het onrechtmatig gebruiken van ons logo niets te maken heeft met Airbnb.” Dinnissen stelt dat het bedrijf dit soort oplichtingspraktijken meteen onderzoekt en daarbij samenwerkt met externe partijen om vervolgstappen te kunnen ondernemen.

Oplichters willen vertrouwen winnen

Mensen worden in een groep uitgenodigd om bijvoorbeeld accommodaties op Airbnb te gaan liken. Elke uitgevoerde opdracht levert geld op. Om vertrouwen te winnen, wordt in sommige gevallen een vergoeding uitbetaald in cryptovaluta.

Maar soms laten de oplichters met behulp van een neppagina zien dat de uitbetaling klaarstaat. Vervolgens komen er nieuwe opdrachten waar je meer geld voor kan krijgen.

Voorschot betalen om ‘problemen’ op te lossen

De oplichters komen daarna met allemaal smoesjes waarom uitbetaling niet mogelijk is, bijvoorbeeld omdat er extra kosten zijn. Volgens de fraudeurs kan jij dit oplossen door een voorschot te betalen. Tanya Wijngaarde van de Fraudehelpdesk let uit dat je het geld dat je overmaakt vervolgens kwijt bent. “En het geld dat je zogenaamd tegoed hebt zal je nooit ontvangen.”

De Fraudehelpdesk adviseert om niet in te gaan op thuiswerkaanbiedingen via chatapps en sociale media. Daarnaast benadrukt het meldpunt dat je nooit moet betalen voor werk waar je juist betaald voor zou moeten worden.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor