Let goed op met oplaadkabels die niet van Apple zelf zijn
17-10-2015
•
leestijd 4 minuten
•
6189 keer bekeken
•
Als je als consument een kabel koopt die niet door Apple zelf uitgegeven is of van een bedrijf is dat zich heeft aangesloten bij het Apple MFi Program (Made for iPhone), dan kun je een pop-up krijgen dat de kabel niet ondersteund wordt door Apple. Hierdoor laadt je telefoon trager en soms helemaal niet. Apple kan vanaf iOS 7 oplaadkabels voor de iPhone identificeren die geen licentie hebben. Mag Apple dit doen?
Manipuleren
Apple beweert dat sommige kabels onveilig zijn die niet door hen zelf uitgegeven zijn. Volgens GroenLinks Europarlementariër Judith Sargentini klopt de bewering van Apple niet. Alle kabels en andere elektrische apparaten binnen de EU hebben een keurmerk waardoor je er gewoon vanuit kan gaan dat ze veilig zijn. "Apple doet dit om hun eigen markt te beschermen", zegt Sargentini. Volgens haar kan het nooit zo zijn dat een kabel het eerst goed doet en na een update ineens niet meer veilig is. "Ze belazeren de boel, dit kun je vergelijken met Volkswagen die door middel van hun software de boel manipuleert. Het moet niet zo zijn dat bedrijven zulke spelletjes kunnen spelen", aldus Sargentini.
Sargentini gaat vragen stellen aan de Europese Commissie over het gedrag van Apple omtrent de kabels.
Kat-en-muis-spel
Volgens Andrej Banusic van webwinkelketen Coolbleu is het een kat en muis spel. "Alle kabels van Apple hebben een chip met een uniek identificatienummer. Die chips stopt Apple in hun eigen producten en in die van bedrijven die in het MFi-programma zitten. Er zijn ook bedrijven die chips gebruiken die een ander identificatienummer hebben, de zogenaamde ongelicenseerde kabels. Apple kan door middel van een update traceren welke kabels niet de geldige identificatienummers hebben en met een update die kabels weren als ze dat willen. Zo houdt Apple een strakke regie over zijn eigen producten". Of het illegaal is wat Apple doet weet Banusic niet. "Apple zoekt de grenzen op van wat toelaatbaar is en als ze niet op de vingers getikt worden of er wordt geen onderzoek gedaan gaan ze gewoon door."
HEMA verkoopt twee soorten kabels
Ook HEMA wijst een beschuldigende vinger richting Apple als het om kabels gaat die na een update het plotseling niet meer goed doen. Woordvoerster Nathalie Krüger van HEMA zegt dat Apple vanuit commercieel oogpunt claimt dat ongelicenseerde kabels onveilig kunnen zijn. "Onze kabels zijn CE en HEMA gekeurd. We gaan er dus vanuit dat ze goed zijn en we staan achter ons product." HEMA heeft zowel een assortiment gelicenseerde en ongelicenseerde kabels in hun schappen. Op de pakken van de ongelicenseerde kabels staat aangegeven tot welke versie van het besturingssysteem de kabel zou moeten werken. Als de kabel voor het aangegeven iOS niet meer werkt kun je terug naar de winkel en je geld terugvragen.
Geld terug
Hoogleraar Consument en Recht aan de Rijksuniversiteit Groningen Hans Vedder zegt ook dat je geld terug kan vragen. "Als je een kabel koopt die maar tot een bepaalde iOS gaat of na een tijdje niet meer werkt, dan hoort de verkoper dit aan de balie te melden. Als je kabel het dan niet meer doet dan kun je gewoon je geld terug vragen." Ondanks dat de houdbaarheid van de iPhonekabel op de verpakking van de HEMA staat, bevestigde Krüger aan de telefoon dat zij dit niet aan de balie vermelden.
Chemisch afval en ergernis
In 2009 probeerde de EU verschillende bedrijven die telefoons maken over te halen tot een universele kabel met de harmonisatiewet. Apple tekende deze wet samen met andere bedrijven, maar het ging niet over tot een universele kabel (mini-USB). In plaats daarvan kwamen ze met een koppelstuk ter grootte van een kies voor het bedrag van €30. In 2014 is de EU nogmaals met een wet gekomen die bedrijven moet overhalen om op een universele kabel over te stappen. Volgens Europarlementariër Sargentini is deze wet om de 51.000 kilo chemisch afval die alle kabels met zich meebrengen tegen te gaan en de ergernis van de consument die constant nieuwe kabels moet kopen bij aanschaf van een nieuw product. Volgens Sargentini kunnen bedrijven als Apple niet om deze wet heen. Mochten ze in 2017 als de wet ingaat zich er niet aan houden, dan kunnen ze uitgenodigd worden voor een gesprek, ze krijgen een boete of erger, hun product wordt uit de schappen gehaald.
Technologie gaat door
Tech-specialist Danny Meki?, is hier sceptisch over. "Je komt in 2014 met een wet die pas in 2017 ingaat. De technologie gaat snel. Apple is nu al bezig met het ontwikkelen van een eigen plug voor hun iPhones. Dat betekent weer andere kabels dus meer afval, het gaat maar door. Het wordt moeilijk om dit te reguleren en aan de andere kant moet de EU zich bezig gaan houden met de technologie. Het houdt alleen maar innovatie tegen", zegt Meki?. Sargentini zegt dat het heel moeilijk te zeggen is wat er na 2017 gebeurt, omdat de wet altijd achterloopt op de technologie.