Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Leefstijl veranderen? Een GLI-programma biedt uitkomst

26-01-2021
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
19134 keer bekeken
  •  
hardlopen bewegen sporten 1127
Een Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI) is een programma dat zich richt op gedragsverandering om een gezonde leefstijl te bereiken én te behouden. In zo’n programma wordt advies en begeleiding gegeven. We leggen je in dit artikel uit wat het GLI-programma is.
Het GLI-programma focust zich op drie aspecten: gezonde voeding, gezonde eetgewoontes en gezond bewegen. Er wordt daarnaast ook gekeken naar verschillende oorzaken van aankomen. Want aankomen is niet alleen maar te veel eten, maar ook slaap, stress en medicijngebruik kunnen invloed hebben op je gewicht. Een GLI bestaat uit individuele consulten en groepsbijeenkomsten en duurt doorgaans twee jaar.

Kom ik in aanmerking voor een GLI-programma?

Sinds 1 januari 2019 is het mogelijk om een vergoeding te krijgen via de basiszorgverzekering voor GLI. Er worden momenteel vier erkende GLI-programma’s vergoed, namelijk BeweegKuur, SLIMMER,  CooL en Samen Sportief in Beweging. Om in aanmerking te komen voor een GLI-traject, moet je eerst naar de huisarts. Hij/zij kan een diagnose stellen en je doorverwijzen. Maar let op: niet iedereen komt in aanmerking voor een GLI-programma. Je moet namelijk voldoen aan het volgende:
  • Je hebt een BMI vanaf 25 en daarnaast een verhoogd risico op hart- en vaatziekten of een verhoogd risico op diabetes 2.
  • Je hebt een BMI vanaf 30.
De BMI (Body Mass Index) is een meetmethode om te bepalen of je een gezond gewicht hebt in verhouding tot je lengte. Je kunt deze tool gebruiken om je BMI te berekenen.
Hieronder zie je welke risico’s bij welke BMI hoort.
Tabel BMI

© Bron tabel: Nederlandse Zorgautoriteit (NZa)

De GLI-programma’s worden gegeven door leefstijlcoaches, diëtisten en door fysiotherapeuten. We leggen de verschillende programma’s hieronder uit.

BeweegKuur GLI

Dit programma is gericht op mensen met een matig en ernstig verhoogd gewichtsgerelateerd gezondheidsrisico (GGR). Dat betekent dat je een BMI hebt tussen de 25 en 40 en eventueel een grote buikomvang en/of co-morbiditeit hebt. Het doel van de BeweegKuur is gezondheidswinst te behalen door middel van meer bewegen, gezonde voeding en een blijvende gezonde leefstijl door gedragsverandering. Onze negen deelnemers volgen ook de BeweegKuur GLI.
De BeweegKuur is op zo’n manier ontwikkeld, dat het in alle locaties in Nederland bruikbaar is. Dit traject maakt gebruik van een aantal deskundigen, zoals een huisarts, leefstijlcoach, voedingscoach en beweegprofessional. Het kan zijn dat de leefstijlcoach en beweegprofessional of leefstijlcoach en voedingscoach dezelfde persoon zijn.
In dit programma wordt de begeleiding gedaan door de leefstijlcoach en wordt de coach ondersteund door voedingscoaches. De leefstijlcoach houdt de voortgang van gedragsverandering op de leefstijl bij en begeleidt de deelnemer op persoonlijke doelen. Er wordt daarnaast gezocht naar passende beweegactiviteiten in het beweegaanbod. De BeweegKuur duurt twee jaar.

SLIMMER

Dit programma is bedoeld voor volwassenen met overgewicht en een verhoogd risico op type 2 diabetes en/of mensen met obesitas (een BMI tussen de 30 en 40). Je moet daarnaast in staat zijn om het leefstijlprogramma te volgen. De huisartsenpraktijk selecteert en werft de deelnemers.
Het doel van SLIMMER is om obesitas te verminderen door het verbeteren van de leefstijl (voedings- en beweegpatroon) op een duurzame manier. Dit programma is bedoeld om type 2 diabetes te voorkomen of uit te stellen. Verder draagt het bij aan sociale participatie en kwaliteit van leven.
Sinds 2010 is het SLIMMER project vijf keer uitgevoerd. Het bestaat uit een voedings- en beweegprogramma dat zes maanden duurt. Daarna begint het uitstroomprogramma van 18 maanden. Deelnemers worden begeleid naar het (lokale) sport- en beweegaanbod en wordt ondersteund door middel van terugkom- en monitoringsmomenten.

CooL (Coaching op Leefstijl)

Het CooL-programma richt zich op volwassenen met obesitas en volwassenen met overgewicht met daarbij een verhoogd risico op diabetes mellitus type 2 (DM 2) of cardiovasculaire aandoeningen. Om deel te mogen nemen aan dit leefstijlprogramma, moet de deelnemer voldoende gemotiveerd zijn.
Anders dan bij de BeweegKuur en SLIMMER-programma’s, wordt het CooL-programma uitgevoerd door één leefstijlcoach. De coach is erop gericht om stapsgewijs het leefpatroon op een duurzame manier te verbeteren. Het doel is gewichtsverlies, verbeteren van de lichamelijke conditie, realiseren van gezondheidswinst en het verbeteren van de kwaliteit van leven.
In het CooL-programma ligt de regie bij de deelnemer. De deelnemer stelt zelf persoonlijke doelen op en koppelt daaraan bijbehoren acties om het gedrag te verandering. Dit doet hij/zij in samenspraak met de leefstijlcoach. Gedurende het programma worden de acties geëvalueerd en indien nodig bijgestuurd. Als een actie behaald is, wordt er een nieuwe actie bedacht. Daarnaast is er aandacht voor terugval. Deelnemers leren terugval te herkennen en hoe ze dit moeten ombuigen.  

Samen Sportief in Beweging (SSiB)

Voor mensen die gezondheidsrisico lopen door overgewicht en obesitas is de gecombineerde leefstijl interventie (GLI) Samen Sportief in Beweging. SSiB is speciaal geschikt voor mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden. Deze groep heeft veelal een lagere opleiding, een laag inkomen en/of moeite met het lezen en begrijpen van de Nederlandse taal.
Deze GLI start met een intensieve basiscursus waarbij de deelnemers gecoacht worden om te gaan bewegen. Hierbij leren ze hoe zij rekening kunnen houden met hun fysieke klachten en de belastbaarheid van hun lichaam.
De beweegprofessional (veelal een fysiotherapeut of oefentherapeut) zorgt voor een warme overdracht naar de sportaanbieders in de wijk tijdens de basiscursus. De leefstijlcoach neemt de begeleiding daarna over gedurende de rest van het programma. Gemeente en Welzijn worden actief betrokken bij de uitvoering van deze GLI om te zorgen voor laagdrempelig sportaanbod en koppeling aan andere (gezondheidsbevorderende) trajecten. Deelnemers gaan zich gezonder voelen en kunnen meer gaan deelnemen aan de maatschappij.
Voor de veelgestelde vragen over de GLI kun je terecht op de site van Nederlandse Zorgautoriteit.

Doe online mee!

Volg Kassa’s leefstijlprogramma online! Je kunt hier het dossier raadplegen waarin artikelen en video’s staan over leefstijl, voeding, beweging en meer. Je kunt je ook hier aanmelden voor onze Facebookgroep, waarin leden elkaar kunnen helpen en ondersteunen.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!