Op verschillende plekken in huis kan schimmelvorming ontstaan. De keuken en badkamer zijn plekken waar veel vocht ophoopt. Afhankelijk van de hardnekkigheid en de plek kun je verschillende manieren toepassen om schimmel te verwijderen. Wat kun je doen en wat is het meest effectief? Wij zoeken het voor je uit.
De eerste stap om jezelf een hoop werk te besparen, is uiteraard het voorkomen van schimmel. De zwarte variant komt in huis het meest voor en kan daarnaast voor best wat gezondheidsproblemen zorgen. Een badkamer is vanwege vochtophoping door douchen bijvoorbeeld een perfecte broedplaats voor het micro-organismen. Je kunt dit voorkomen door na het douchen een trekker over de muren en douchewanden te halen. Vergeet daarbij ook de voegen en kitranden niet, daar kan schimmel ook goed intrekken.
Goede ventilatie draagt ook bij aan het voorkomen van schimmelvorming. Als je een badkamer hebt met een raam of rooster, kan je deze tijdens of na elke wasbeurt even openzetten. Ook bij het koken is het slim om je afzuigkap aan te zetten of een extra raampje te openen.
Je kunt ook een luchtontvochtiger aanschaffen. Dit hulpmiddel zorgt ervoor dat de luchtvochtigheid daalt, wat schimmelvorming voorkomt. Je kunt deze apparaten vinden bij diverse elektronicawinkels en webshops.
Heb je schimmel geconstateerd in huis? Maak dan een oplossing van soda en water (ongeveer 6 gram soda per liter water) om de schimmel te verwijderen. Als het echt een hardnekkig probleem blijkt, kun je ook bleekwater gebruiken. Laat ongeveer 250 ml bleek oplossen in een emmer water. Verdeel dit vervolgens over de met schimmel besmette plekken en laat dit een nachtje intrekken. Om een goed resultaat te krijgen, moet je dit misschien meerdere keren herhalen. Tot slot kun je proberen schimmel te bestrijden met witte azijn. Gebruik een doekje of spons om de onverdunde azijn aan te brengen op de geïnfecteerde plekken en laat het intrekken.
Daarnaast bestaan er verschillende schoonmaakproducten die schimmel kunnen verwijderen. Lees daarvan de gebruiksaanwijzing goed door voordat je het aanbrengt, want niet alle antischimmelproducten werken hetzelfde. Het is slim om te boenen met een harde, natte borstel. Een droge borstel kan namelijk de schimmeldeeltjes verder de lucht in verspreiden, wat weer meer infecties kan veroorzaken. Zorg ook altijd voor een goede ventilatie als je aan de slag gaat met antischimmelproducten. Draag het liefst ook een mondkapje en handschoenen om irritatie tegen te gaan. Heb je gevoelige luchtwegen? Vraag dan iemand anders om het voor je te doen.
Heb je last van houtrot dat veroorzaakt is door schimmels? Lees dan dit artikel voor tips om dat soort schimmel te bestrijden.
Schimmel kan ook in gordijnen, tafelkleden en andere stoffen gaan zitten. In dat geval kun je deze het beste zo heet mogelijk wassen om de sporen te doden. Gaat het er niet meer uit? Dan zul je deze moeten vervangen. Beschimmelde matrassen zijn helaas niet meer te redden. Deze kun je het beste meteen weggooien. Je kunt deze aan de grofvuildienst in jouw gemeente aanbieden, of zelf even naar de milieustraat brengen.
Om korte metten te maken met terugkerende schimmelplekken kun je je badkamer verven met antischimmelverf. Zorg er wel eerst voor dat alles schimmelvrij is voordat je gaat verven. Als je eroverheen verft, blijft de schimmel gewoon zitten en verhelp je het probleem niet.
Er bestaan verschillende soorten verf om schimmelinfecties te voorkomen. Zo kun je kiezen voor een antischimmelverf met zilverdeeltjes dat verschillende micro-organismen direct bestrijdt. Dit heeft een langdurig effect op het voorkomen van schimmelvorming. Je kunt ook kiezen uit schimmelbestendige of schimmelwerende verf. Het eerste type verf is een verf waar schimmels niet op kunnen leven. De werende variant heeft een vochtregulerende werking op basis van kalk waar vocht intrekt en uitdroogt waardoor schimmels zich niet kunnen hechten. Wel neemt het effect na verloop van tijd af en moet de verflaag binnen afzienbare tijd weer worden bijgewerkt.
Ventilatie en goede reiniging zijn belangrijk voor het bestrijden van schimmel, maar als het vaker terugkomt is er misschien een andere boosdoener in het spel. Als de infectie zich op meerdere plekken in huis voordoet waarvan je de bron niet direct kunt herleiden, kan er sprake zijn van bijvoorbeeld lekkage. In dat geval is het slim om een professional erbij te betrekken. Een expert kan de oorzaak achterhalen en eventueel oplossen.
In gevallen van schade en overmacht doe je er goed aan te checken of je er (deels) voor bent verzekerd. Soms kan je inboedelverzekering een deel van de opgelopen schade vergoeden. Lees dit artikel voor meer informatie over de dekking van je inboedelverzekering.
Huur je je woning? Neem dan contact op met de verhuurder.
Bron: GGD Rotterdam, Milieucentraal, NU.nl, Praxis
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!