Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Last van fruitvliegjes? Met deze tips kom je ervan af!

26-07-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
17932 keer bekeken
  •  
fruitvliegjes insecten 2 1127

Nu de temperatuur in Nederland weer oploopt, kun je ook weer fruitvliegjes verwachten. Fruitvliegjes komen af op (over)rijp fruit en leggen daar hun eitjes op. Hoe raak je deze vliegjes en hun larven kwijt? Kassa deelt tips!

Fruitvliegjes, officieel 'drosophile', leggen hun eitjes op rijp fruit, zodat hun larven genoeg te eten hebben. In acht tot elf dagen thuis groeit een eitje uit tot een volwassen fruitvlieg. En hoewel fruitvliegjes zelf maar kort leven, grijpen ze elke kans om zich voort te planten en honderden eitjes te leggen.

Wanneer je eenmaal fruitvliegjes in je huis hebt, raak je ze daarna dus moeilijk kwijt en kun je last krijgen van een plaag. Milieu Centraal geeft aan dat je misschien niet helemaal van de beestjes af kunt komen, maar dat je de overlast wel kunt beperken.

1. Laat je fruit niet te lang liggen

De eerste tip is een hele logische: zorg dat je je fruit niet te lang op je fruitschaal laat liggen. Haal niet al te veel fruit in één keer in huis en eet je fruit snel op. Daarnaast kun je vele fruitsoorten ook in de koelkast bewaren. Ontdek hieronder welke!

2. Maak je aanrecht, keukentafel en servies regelmatig schoon

Fruitvliegjes komen, ondanks dat de naam de suggestie wekt, niet alleen op fruit af. Ze komen ook af op producten met een fruitgeur, zoals ranja en schoonmaakmiddelen met een fruitgeur, en op suikerhoudende producten.

Maak daarom je aanrecht en keukentafel regelmatig schoon, was borden en glazen na gebruik af en gebruik geen schoonmaakproducten met bijvoorbeeld citroengeur. Hieronder vind je enkele handige tips!

3. Leeg regelmatig je vuilnisbak

Wanneer je eten lang in de vuilnisbak laat liggen, kan hier een sterke geur uit voortkomen. Voor je het weet hangen fruitvliegjes in groten getale boven jouw afvalbak. Je doet er daarom goed aan om regelmatig de afvalzak te vervangen of je gft-afval direct buiten in een container te doen.

Heb jij een eigen gft-bak buiten? Zet deze dan op een koele plek uit de zon! Als de bak geleegd is, is het slim om deze dan tussendoor ook af en toe goed om te spoelen.

4. Koop kruidenplantjes

Kruidenplantjes zijn een nuttige toevoeging aan je keukenassortiment; niet alleen omdat je het kunt gebruiken voor je eten, maar ook omdat fruitvliegjes niet houden van de geur van bijvoorbeeld basilicum, dille of salie. Kruidenplantjes uit de supermarkt verleppen helaas soms al na een paar weken.

Heb je geen ruimte op je aanrecht voor plantjes? Dan kun je bijvoorbeeld een teentje knoflook of takjes lavendel tussen je fruit leggen. Ook van deze geurtjes houden de vliegjes niet.

5. Zet af en toe ramen en deuren open

Fruitvliegjes houden niet van tocht! Daarom is het handig om af en toe je ramen en deuren open te zetten, zodat het kan tochten door je huis.

Met het warme weer is het alleen soms niet zo handig om het raam open te zetten, omdat het er dan juist warmer wordt. Lees hier enkele tips over wat je dan kunt doen!

6. Maak een val

Wie zich na de bovenstaande tips geen einde raad meer weet, kan zelf een val maken. Hiervoor hoef je geen chemische middelen in te zetten. Ook hier hebben we enkele tips voor.

Neem bijvoorbeeld een plastic bakje met een deksel of een plastic fles, die je half door knipt. Zet bij de plastic fles de bovenste helft omgekeerd in de onderste helft. Prik bij het bakje een gaatje in de deksel. Doe vervolgens in het bakje of de fles iets met suiker of gist in, zoals honing of siroop. De fruitvliegjes wurmen zich naar binnen, maar weten daarna niet zo snel meer een weg naar buiten.

Ook kun je een val maken van een beetje afwasmiddel en azijn. Doe een paar druppels afwasmiddel in een kom met azijn. Als de vliegjes hierin landen, verdrinken ze.

Je zou misschien denken dat het handig is de val in de keuken te zetten, maar het is juist slim om dat niet te doen! Je wilt de fruitvliegjes namelijk juist weglokken van de keuken.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk in mei 2020, maar is in juli 2022 door de redactie geactualiseerd.

Bron: Margriet, Milieu Centraal

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!