Lange wachttijden in de ggz lijken nog steeds niet opgelost
29-04-2017
•
leestijd 3 minuten
•
457 keer bekeken
•
Jaarlijks krijgen circa 800.000 Nederlanders psychische hulp waarvan een deel, zo’n 200.000 mensen, complexe hulp nodig heeft. Maar mensen met psychische problemen moeten weken tot soms zelfs maanden wachten op een intakegesprek bij een psychiater of ggz-instelling. Kassa heeft
in 2014 meerdere keren aandacht besteed aan de schrijnende problemen rond wachtlijsten in de geestelijke gezondheidszorg.
Vooral de wachttijden voor de gespecialiseerde behandeling lijken nog steeds niet opgelost.
“Niets veranderd”
Volgens Marjan ter Avest, directeur MIND, is er sinds 2014 niets veranderd aan de wachtlijsten. “Bij de meldactie die win in januari hielden gaf 50 procent van de respondenten aan niet tijdig de juiste zorg te krijgen. Dat is een schokkende conclusie.” Volgens MIND zijn de wachtlijsten een landelijk beeld. Vooral voor mensen die te maken hebben met complexe problematiek, als borderline, autisme en vroeg traumatische ervaring staan lang op de wachtlijst.
Altrecht
is één van de ggz-instellingen waar je terecht kunt voor specialistische ggz.
In de uitzending van 2014
zei bestuursvoorzitter Roxanne Verminnen dat ze hard bezig waren om de wachtlijsten inzichtelijk te maken, voor zowel de verwijzer als de patiënt. Altrecht laat nu weten dat ze de laatste jaren veel aandacht hebben besteed aan het verkorten van de wachtlijsten. “En dat doen we nog steeds. Voor mensen met persoonlijkheidsstoornissen is de wachtlijst helaas nog erg lang.”
De volledige reactie van Altrecht kun je hier lezen.
Lijdensweg
Ter Avest vindt dat we ons moeten schamen dat mensen met ernstige psychische problemen zo lang moeten wachten. “Als mensen met kanker anderhalf jaar zouden moeten wachten op behandeling, dan zou het land te klein zijn. En voor mensen met psychische probleem vinden we dit kennelijk acceptabel.”
Esther van Fenema
is psychiater in het LUMC en vindt het schandalig dat de maatschappij stilzwijgend de lange wachtlijsten accepteert. Van Fenema ziet een toenemend aantal patiënten na een zelfmoordpoging in het ziekenhuis. “Veel patiënten moeten tegenwoordig maanden wachten op de juiste behandeling, vooral als het gaat om persoonlijkheidsstoornissen. De wachtlijsten in de geestelijke gezondheidszorg zijn veel langer dan openbaar wordt gemaakt. Daardoor worden ze voor cliënten een
lijdensweg
.”
Complex Zorgverzekeraars Nederland
vindt het zorgelijk dat sommige patiënten nog steeds lang moeten wachten op een specialistische ggz-behandeling. Maar volgens de organisatie is het ontstaan van te lange wachttijden in de ggz complex. “Het komt niet simpel door gebrek aan geld. Er is voldoende geld, maar het wordt niet altijd op de goede plek besteed.”
De volledige reactie van Zorgverzekeraars Nederland kun je hier lezen.
Ook
GGZ Nederland
erkent dat er wachtlijsten zijn. “Er blijft geld, dat bedoeld is voor de ggz, over aan het eind van dit jaar, terwijl veel ggz- aanbieders in de knel zitten. Dit heeft tot gevolg dat de wachtlijsten ten opzichte van 2015 zijn gestegen.”
De volledige reactie van GGZ Nederland kun je hier lezen.
Tenslotte zegt ook de
Nederlandse Zorgautoriteit
(NZa) het onacceptabel te vinden als mensen te lang moeten wachten op passende zorg. Zorgverzekeraars moeten de juiste zorg voor hun verzekerden regelen. De NZa controleert of zorgverzekeraars zich aan deze zorgplicht houden.
Wanneer je geen gehoor krijgt bij je zorgverzekeraar kun je je
melden
bij de NZa. Zij onderzoeken deze signalen. Binnen enkele weken stuurt de NZa de minister een plan van aanpak voor de wachtlijsten in de ggz.
De volledige reactie van GGZ Nederland kun je hier lezen.
Meldactie STRAKX
, een organisatie met als doel om de behandelmogelijkheden van volwassenen met een trauma te verbeteren, heeft samen met MIND en patiëntenvereniging
Caleidoscoop
een Meldactie opgezet. Het doel van de Meldactie is om goede traumabehandeling mogelijk te maken voor iedereen die dat nodig heeft en om lange wachtlijsten weg te werken. Zij roepen mensen op om bij de NZA, de toezichthouder in de zorg, te melden als ze geen passende traumabehandeling krijgen of te lang moeten wachten. Melden kan via
http://strakxisnu.nl/
.