Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!

Landelijke 112-uitval legt slechte anticipatie bloot

26-06-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
268 keer bekeken
  •  
112 alarm 1127
Volgens een rapport van Agentschap Telecom waren Nederlandse overheden en hulpdiensten onvoldoende voorbereid op een landelijke 112-storing. De communicatie aan inwoners van Nederland bij de 112-storing op 24 juni 2019 verliep volgens het rapport 'chaotisch'. Het agentschap publiceerde het rapport in samenwerking met de Inspectie Justitie en Veiligheid en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd.

Volgens het rapport bleek, toen bij de instanties duidelijk werd dat 112 met een storing kampte, dat het ministerie van Justitie en Veiligheid en een groot deel van de veiligheidsregio's de gemaakte afspraken betreffende de werkwijze bij het uitvallen van het alarmnummer niet kenden. Als gevolg moesten de instanties 'veel improviseren', terwijl dit bij uitwerking van eerder gemaakte afspraken niet nodig was geweest.

Afspraken bij 112-storing

Het gaat om de uitwerking van afspraken die zijn gemaakt na een 112-storing in 2012. Deze werden vastgelegd in een draaiboek met daarin meerdere mogelijke scenario's. De overheidsinstanties kozen voor 'scenario 4', welke volgens het rapport het beste past bij de storing in kwestie. Dit scenario gaat er vanuit dat het andere noodnummer, 0900-8844, nog wel bereikbaar is. Dat was echter in 2019 niet het geval, waardoor het ministerie van Justitie en Veiligheid volgens het rapport te lang wachtte met het informeren van de burgers via een NL-Alert-bericht.

Vindingrijke samenwerking tussen verschillende zorgorganisaties

Daarnaast werd in de draaiboeken van zorgorganisaties een landelijke onbereikbaarheid van 112 en een landelijke telefoniestoring niet voorzien. De gevolgen hiervan zijn door de onderzochte zorgorganisaties wel opgelost, door het inzetten van alternatieve communicatiemiddelen en extra personeel. Het rapport concludeert dat er goed, en met veel vindingrijkheid, is samengewerkt tussen verschillende zorgorganisaties.

Drie mensen overleden tijdens de landelijke storing. Het is niet duidelijk of de de vertraagde start van hulpverlening hierop van invloed was, stelt het rapport. Wel konden de betrokken ambulancediensten dat ze binnen de normtijd handelen.

Verborgen fout routeringsplatform KPN

De storing voltrok zich door een verborgen fout in het zogeheten routeringsplatform van KPN. Dit platform bepaalt de 'route' van alle inkomende telefoongesprekken over het netwerk van KPN. 'Tellers' houden het aantal inkomende oproepen bij. Door een software-update zijn deze tellers gelijk gaan lopen. Hierdoor konden de systemen gelijktijdig uitvallen. De NL-Alert-storing, die ook op 24 juni 2019 plaatsvond, was niet aan deze fout bij KPN gerelateerd. De storing zorgden ervoor dat klanten bij KPN de NL-alert-meldingen niet ontvingen. KPN nam volgens het rapport direct na de storingen maatregelen om dit soort fouten in de toekomst te voorkomen. Inmiddels zijn volgens het telecombedrijf de meeste maatregelen geïmplementeerd. Zo is er een aanpassing gedaan aan de softwareconfiguratie van de vier routeringssystemen.

Bron: Tweakers
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor