Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Kwik op termijn overal uit thermometer

19-01-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
63 keer bekeken
  •  
600x275_thermometer_01.jpg
Meer dan 140 landen hebben zaterdag een akkoord bereikt over het terugdringen van het gebruik en de uitstoot van kwik. De bindende afspraken zijn er onder meer op gericht het giftige vloeibare metaal uiteindelijk te weren uit het normale huishoudelijke gebruik, zoals in thermometers en spaarlampen.
Ook medische apparatuur moet in de toekomst zo veel mogelijk kwikloos en de uitstoot door onder meer cementfabrieken en de metaalindustrie wordt teruggedrongen. Zuidoost-Azië is de grootste uitstoter, door de snelle industrialisatie in die regio. De Europese Unie was de grootste exporteur van kwik, maar die uitvoer is al enkele jaren geleden verboden.
Overleden
Over het akkoord is jaren onderhandeld. De afspraken zijn gemaakt tijdens de Minamata Conventie, genoemd naar de de door kwik veroorzaakte Minamataziekte. Veel inwoners van de Japanse stad Minamata werden halverwege de jaren 50 ziek door kwik dat in het milieu was terechtgekomen. Begin deze eeuw waren al bijna 1800 mensen overleden. Bij mensen kan kwik onder meer tot hersen- en nierbeschadigingen leiden.
Circuleren
Kwik komt in het milieu door industriële processen zoals mijnbouw, de productie van cement en metalen en het verbranden van bijvoorbeeld kolen. Als het eenmaal is vrijgekomen kan het lange tijd blijven circuleren in de lucht, water, bodem en organismen. EU-commissaris voor Milieu Janez Potocnik is blij met de overeenkomst. ,,De EU heeft 7 jaar gestreden voor een wereldwijd kwikakkoord - nu zijn wij er'', liet de Sloveense commissaris weten.
ANP
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!