Enkele honderden jongeren per jaar moeten hun heupgewricht laten vervangen door een prothese. Het Universitair Medisch Centrum St Radboud (UMC) in Nijmegen heeft een groep patiënten jonger dan 30 jaar tien jaar lang gevolgd na hun eerste operatie en komt tot de conclusie dat een kunstheup die met botcement wordt vastgeklonken aan het bekken, voor jongeren beter werkt dan andere, momenteel veelgebruikte oplossingen als de zogeheten sportheup.
Elke kunstheup is op den duur aan vervanging toe, liet het ziekenhuis woensdag weten. Een kunstgewricht dat met botcement is vastgemaakt, blijkt echter veel langer mee te gaan dan andere, moderne prothesen. ,,Dat is vooral voor jongeren, die veel actiever zijn en hun nieuwe heup veel meer belasten, van groot belang'', zegt orthopeed Wim Schreurs van het UMC. Na tien jaar had 83 procent van de in het UMC geopereerde jongeren nog helemaal geen klachten en konden een prijzige nieuwe operatie en pijnlijke fysiotherapie daarna worden uitgesteld.
Een versleten heupgewricht komt onder oudere mensen zeer regelmatig voor. Jongeren kunnen er echter ook last van krijgen, als ze bijvoorbeeld reuma hebben of de ziekte van Perthes, waardoor de heupkop geen bloed krijgt. Daarnaast neemt volgens het UMC het aantal jongeren toe dat het heupgewricht onherstelbaar beschadigt bij een ongeval. ANP