Kunnen we deze zomer op vakantie naar het buitenland?
24-04-2021
•
leestijd 5 minuten
•
21674 keer bekeken
•
Kunnen we deze zomer wel op vakantie naar het buitenland? En moet dat dan met of zonder mondkapje, testbewijs, vaccinatie en/of quarantaineplicht? In Kassa vertelt woordvoerder Joyce Donat van de Consumentenbond waar je allemaal rekening mee moet houden.
Heel langzaam lijken er versoepelingen te komen. De terrassen gaan voor een paar uur open en maar liefst 68.000 mensen tekenden onlangs in voor een proefvakantie naar Gran Canaria, waarbij er helaas slechts 180 mensen mee kunnen. Het blijkt wel: mensen staan te trappelen om eropuit te gaan en deze zomer weer naar het buitenland te reizen.
Hoge omboekingskosten Transavia
Een Italiaanse bruiloft met een kleine groep van 35 vrienden en familie als gasten. Dat was de droom van Patrick en Zoë. Dus toen ze een jaar geleden hun trouwplannen bekend maakten, werden de vliegtickets naar Bari dan ook snel geboekt. Of de trouwdag doorgaat, is nog maar de vraag, want op dit moment is heel Italië code oranje. Dat betekent dat het land op slot zit. Ze besluiten om de bruiloft een jaar te verplaatsen naar zomer 2022 en bellen met Transavia.
Patrick: “Ze vertelden een standaardverhaal: kleurcodes daar doen we niet aan. Of het nou geel, oranje, rood of zwart is, wij vliegen daarheen. Je kiest zelf of je meegaat of niet. En als je niet meegaat, is dat prima, maar dan krijg je geen geld terug.” Het Ze kunnen het ticket wel omboeken. Transavia rekent daarvoor als enige luchtvaartmaatschappij vijfendertig euro per enkele reis.
Tickets voor een jaar later zijn nog niet beschikbaar
Maar zegt Patrick: “Het lastige is dat wij het niet kunnen omboeken naar augustus 2022, want die tickets zijn nog niet beschikbaar. Dat betekent dat we dan gedwongen worden om twee keer om te boeken, namelijk eerst naar een datum die wel beschikbaar is, bijvoorbeeld december in dit jaar. En vervolgens in december moet je weer om boeken naar de zomer van 2022, waar het ons echt omgaat.” Dan draait het niet meer om 70 euro per ticket, maar 140 euro!
Reactie Transavia
Transavia zegt begrip te hebben voor deze uitzonderlijke situatie en gaat in gesprek met het bruidspaar. In een reactie laten ze weten dat ze tijdens de eerste coronaperiode de omboekkosten lange tijd stop hebben gezet. “Reizigers konden destijds immers niet weten dat corona er zou komen. Omdat in de loop van 2020 steeds duidelijker werd dat corona veel onzekerheden gaf en niet zomaar zou verdwijnen, zijn we teruggegaan naar ons ‘oude’ beleid. Daarin maakt de klant zelf de keuze tussen een basis ticket (zonder flexibiliteit) of een Plus of Max ticket met extra flexibiliteit.” Je leest de volledige reactie van Transavia hieronder.
Joyce Donat beantwoord vakantievragen
In de studio van Kassa schuift woordvoerder Joyce Donat van de Consumentenbond aan om antwoord te geven op enkele kijkersvragen over de zomervakantie en het coronavirus.
Hoe zit het met de vervaldatum van coronavouchers?
Als je voucher verloopt, moet de aanbieder je het geld terugbetalen. Daar hoef je niet om te vragen, dat gaat vanzelf. Reisorganisator TUI heeft echter gezegd vouchers ook al eerder om te zetten, als je erom vraagt. Veel aanbieder geven aan de vouchers niet allemaal terug te kunnen betalen. Daarvoor is er nu het voucherfonds. Dat is een lening aan ANVR-pakketreisaanbieders. Het zijn dus om vouchers met SGR-dekking.
Er moet wel een hele berg aan vouchers uitgekeerd worden, dus de Consumentenbond houdt scherp in de gaten hoe dat gaat. Het ziet wel dat een aantal aanbieders, zoals Corendon, al is gestart met het uitbetalen.
Vakantieparken hebben allemaal hun eigen regels met vouchers. Zo geeft Hiswa-Recron aan dat de voucher maximaal een jaar geldig is. Daarna kan de voucher omgezet worden in geld. Wat de bond alleen hier en daar ziet, is dat mensen een voucher nu willen inzetten, maar heel veel bij moeten betalen. Het standpunt van de Consumentenbond is: voor een vergelijkbaar verblijf moet je niet bijbetalen.
Heb je straks ook recht op een voucher als de vakantie door corona niet doorgaat?
In principe heb je recht op geld terug als de aanbieder annuleert. Bij de ANVR aangesloten reisbedrijven mogen nu geen vouchers meer uitgeven. Ook luchtvaartmaatschappijen moeten binnen zeven dagen terugbetalen. Lees wel voor het boeken goed de algemene voorwaarden door. Twijfel je nog? Neem dan contact op met de aanbieder om te vragen hoe het een en ander is geregeld.
Bij vliegtickets is het goed om te weten dat als de maatschappij annuleert, je recht op teruggave van het geld hebt. Ook slim: maak er een pakketreis van. Let wel: een pakketreis is een reis met verschillende onderdelen die je samen bij één reisaanbieder boekt.
Dit kan al door er gewoon één hotelovernachting bij te boeken. Dan heb je namelijk meer zekerheden, bijvoorbeeld voor repatriëring. Bij een ANVR aanbieder heb je ook garantie bij faillissement.
Hoe zit het met vaccinatiebewijzen en coronatesten?
Hoe het zit met vaccinatiebewijzen en coronatesten, verschilt per land. We weten nog niet hoe het zit in de zomer. Op 28 april is er een stemming in het Europese Parlement over coronapaspoort. Dit zou een digitaal certificaat zijn met een code die kun je op je telefoon bewaren. Als je de grens over gaat, kan douane deze code scannen.
Vanaf 15 mei komt er een quarantaineplicht. Nederlanders die dan terugkeren uit hoog risicogebied, met welk vervoersmiddel dan ook, moeten verplicht in quarantaine thuis. Hiervoor moeten ze ook hun telefoonnummer achterlaten. Als je je niet aan de plicht houdt, kun je een boete van 435 euro krijgen.
Wat dekt de reisverzekering?
Van reis- en annuleringsverzekeringen zijn de dekkingen ingeperkt sinds de coronacrisis. De dekking zijn dan met name ingeperkt bij annuleringsverzekeringen. Ga je op vakantie naar een oranje gebied? Dan biedt bijna een derde van de reisverzekeraars helemaal geen dekking. De andere verzekeraars dekken meestal alleen geen corona-gerelateerde schades.
Bij de meeste annuleringsverzekeringen is een negatief reisadvies geen geldige reden om je geld terug te krijgen. Geld terugkrijgen via je annuleringsverzekering vanwege het coronavirus is daarom overal uitgesloten.
Welke landen zijn veilig en waar kan ik meer informatie vinden?
Op deze kaart kun je zien wat het reisadvies voor jouw bestemming is. De kleur van het land geldt daarbij als code.
Code groen: geen bijzondere veiligheidsrisico’s
Code geel: let op, veiligheidsrisico’s
Code oranje: alleen noodzakelijke reizen
Code rood: niet reizen
Re-open EU biedt ook informatie over de verschillende beperkingen, waaronder quarantaine- en testvereisten voor reizigers. Daarnaast vind je er mobiele tracerings- en waarschuwingsapps voor het coronavirus.
Voor informatie over kamperen kun je het beste terecht bij de ANWB.
Tot slot: tot 15 mei is het advies van de Rijksoverheid duidelijk: blijf zoveel mogelijk thuis. Reis alleen naar het buitenland als dat noodzakelijk is.