Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Kun jij zonder de plastic tas?

03-07-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
407 keer bekeken
  •  
plastic tas 1127
3 juli is het de ‘international plastic bag free day’. Op deze dag wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor de schade die eenmalig gebruikte plastic tassen leveren aan het milieu. Dat plastic tasjes niet zo goed zijn voor het milieu weet iedereen, maar ze zijn wél heel handig. Hoe kun jij zelf bijdragen aan het terugdringen van het gebruik van plastic tasjes? We delen enkele tips en zetten wat cijfers voor je op een rij! 
Wereldwijd worden er in elke minuut één miljoen plastic tasjes gebruikt, stelt Zero Waste Europe. Gemiddeld wordt een plastic tas 25 minuten gebruikt. In Nederland gebruikte de gemiddelde consument in 2016 volgens Rijksoverheid jaarlijks 170 plastic tassen. Opgeteld komt dat neer op een gebruik van drie miljard tassen door alle consumenten. Om het gebruik hiervan terug te dringen, besloot de overheid in 2016 gratis plastic tassen niet meer toe te staan. Het doel was om afval op straat en in de zee tegen te gaan en om verspilling van grondstoffen te voorkomen.
Een jaar na invoering van het verbod eindigde 40 procent minder tasjes als zwerfafval in het milieu, blijkt uit onderzoek van bureau SAMR in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. I&O Research heeft onderzocht dat er in 2018 80 procent minder plastic tassen verstrekt ten opzichte van 2015. In 2018 werden namelijk nog maar 35 plastic draagtassen per Nederlander verstrekt.

Plastic tas tegen betaling

Toch kun je als consument nog wel een plastic tas bij het boodschappen doen meekrijgen, tegen betaling. De prijs van zo’n tas mag de eigenaar van een winkel zelf bepalen. Als je het gebruik van dit soort tasjes terugdringt, bespaar je het milieu én geld. Daarom delen wij wat tips waarmee jij voortaan minder vaak met een plastic tas thuiskomt!

Eigen boodschappentas

Wanneer je in de supermarkt bij de kassa staat, zie je een grote stapel boodschappen op de band liggen. Omdat je een tas bent vergeten, koop je toch een plastic tas. Herken je dat? Wees dan zo slim om voortaan bijvoorbeeld een stevig linnen boodschappentasje mee te nemen. Kies een papieren tas niét als alternatief. Deze zijn niet beter voor het milieu en kun je vaak ook maar een keer gebruiken.
Ben je dan alsnog een tas vergeten? Ga dan niet voor de plastic tas, maar voor de big shopper van kunststof. Deze gaat namelijk veel langer mee en heeft een minder grote impact op het milieu. De big shopper kan volgens Milieu Centraal minstens 75 keer mee, waar een plastic tasje vaak maar één keer meegaat.
Heel veel Nederlanders nemen vanaf het verbod op gratis plastic tasjes al wel hun eigen tas mee. Zo nemen consumenten met name bij een bezoek aan de supermarkt (94 procent) of bakker of slager (91 procent) een eigen boodschappentas mee, meldt nu.nl. Het verbod dat in 2016 is ingesteld heeft dus effect.

Verbeterruimte gebruik van plastic tassen

Hoewel het goed lijkt te gaan met het minder gebruiken van plastic tassen, is er wel verbeterruimte, namelijk bij het afhalen of laten bezorgen van eten en op de markt. Zo krijgt 27 procent van de klanten bij afhaalhoreca en 17 procent van de mensen via maaltijdbezorging een gratis plastic tas, stelt minister Van Veldhoven op basis van onderzoeksresultaten. Op de markt ligt dit percentage op 19 procent.
Dat is een probleem, aangezien vooral de dunne plastic tasjes die je op de markt meekrijgt volgens plasticexpert Peter Rem zeer schadelijk voor ons milieu zijn. Daar waar ze wel gerecycled kunnen worden, is dit zeer kostbaar, liet Rem weten in Kassa.
Neem daarom ook je eigen tas (of mand) mee wanneer je je boodschappen gaat doen op de markt of als je eten gaat afhalen. Wil je ook minder plastic tassen ontvangen wanneer je eten besteld? Laat het dan bij het bestellen in de opmerkingen weten of bel het desbetreffende restaurant. Let wel: het papieren alternatief dat je bij veel maaltijdbestellingen ziet, is niet milieuvriendelijker dan een plastic tas.
Heb jij nog een tip? Deel ‘m hieronder!
Bron: Milieu Centraal, nu.nl, Rijksoverheid, Zero Waste Europe
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor