Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Kruidvat wint luiertest

30-04-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
315 keer bekeken
  •  
luiers_02.jpg
Iedereen die kinderen heeft of op kinderen moet passen, weet hoe belangrijk ze zijn: luiers. Maar welke is nou eigenlijk de beste en welke kun je beter niet kopen? In de oudheid werden dierenvellen en bladeren gebruikt om de ontlasting van de baby’s op te vangen. De luier zoals we hem nu kennen is aan het begin van de vorige eeuw ontwikkelt. Er werd in eerste instantie gebruik gemaakt van lappen die bij elkaar werden gehouden met veiligheidsspelden. Dit was niet erg hygiënisch en steeds vaker moesten de luiers kokend gewassen worden. Tot ver in de jaren ‘60 was dit de praktijk. In de jaren ‘50 maakt een Amerikaanse moeder op haar naaimachine een broekje van parachutestof. De veiligheidsspelden werden vervangen door drukknopjes. Al snel bedenkt de vrouw dat een wegwerpluier ideaal zou zijn. Hierdoor zou ze geen luiers meer hoeven te koken en dus veel tijd over houden. Voor deze wegwerpluier wil ze gebruik maken van papier dat vocht absorbeert. Het probleem is dat de papierfabrikanten hier geen toekomst in zien. De ontwikkeling van de luier komt tot stilstand.
De eerste Pampers
Tien jaar later raakt Procter & Gamble toch geïnteresseerd. Het bedrijf heeft een papierfabriek opgekocht en het papierpulp blijkt door het grote vocht absorberende vermogen uiterst geschikt als vulling voor plastic wegwerpluiers. Procter & Gamble ontwikkelt in het begin van de jaren ’60 de eerste Pampers. Hierna gaat het snel. Steeds meer bedrijven zien dat er geld verdiend kan worden met wegwerpluiers en de concurrentie neemt toe. Dit bevordert de ontwikkeling van het product. De dikke en zware luiers worden vervangen door lichtere exemplaren, de plakstrook doet zijn intrede en het vocht absorberende vermogen wordt hoger. Ook wordt, mede door het gebruik van elastische materialen, de vorm van de luiers steeds beter.
Kassatest
Kassa heeft samen met 17 baby’s en hun vaders acht luiermerken getest. Een kleine twee maanden testten zij op draagcomfort, absorptievermogen en rekvermogen. Naast de consumententest hebben we de acht luiers laten testen door onafhankelijk onderzoeksbureau TUV Rheinland . Zij hebben de sluiting van de luiers getest en verschillende testen uitgevoerd om het absorptievermogen vast te stellen. De bevindingen van de TUV en de consumenten zijn gecombineerd en zorgt voor de volgende uitslag: 
Als u bent ingelogd, kunt u hieronder meediscussiëren.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor