Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!

Kritiek op strengere regels tophypotheken

22-04-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
huis-euro_05.jpg
Het plan van demissionair minister Jan Kees de Jager (Financiën) om de regels rond tophypotheken aan te scherpen, is woensdag op veel kritiek gestuit van onder meer Tweede Kamer, Consumentenbond en de Nederlandse Vereniging van Banken.
De strengere regels zijn afkomstig van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) die De Jager wil overnemen. In de toekomst mag de hypotheek nog maximaal 112 procent van de aankoopwaarde bedragen. Het deel dat hoger is dan de aankoopwaarde moet binnen zeven jaar zijn afgelost of worden gedekt met opgebouwd vermogen. Dit geldt dan niet voor hypotheken die onder de Nationale Hypotheekgarantie vallen. De AFM wil ook dat beter rekening wordt gehouden met de samenstelling en het budget van het huishouden.
Juist de samenstelling van het huishouden zou volgens een meerderheid in de Tweede Kamer geen rol mogen spelen. ,,Het hebben van kinderen kan geen criterium zijn'', aldus CDA-Kamerlid Elly Blanksma. ,,Opmerkelijk dat De Jager de hypotheken van gezinnen met kinderen wil afknijpen'', reageerde PvdA-kandidaat-Kamerlid Ronald Plasterk. Hij wil dat De Jager het stelsel van hypotheekrenteaftrek aanpakt omdat dat hoge inkomens meer voordeel oplevert dan lage inkomens.
De Consumentenbond vreest voor hogere hypotheeklasten van een grote groep mensen. De NVB vindt het onverstandig om gezinnen met kinderen te beperken in hun mogelijkheden. Volgens de NVB kunnen gezinnen met kinderen voortaan minder lenen in de plannen en eenpersoonshuishoudens juist meer. ,,Trouw betalende gezinnen worden onnodig beperkt bij het vinden van een geschikt huis'', aldus de NVB. De banken bepalen de maximale leencapaciteit nu op basis van de zogeheten Nibud-norm, die geen verschil maakt naar huishoudtype. De NVB vreest dat dit voorstel de doorstroming in de woningmarkt zal belemmeren. Bovendien wijzen ze erop dat er in Nederland weinig betalingsproblemen en gedwongen verkopen zijn.
De Consumentenbond noemt de plannen van de AFM buiten proportie. Ze zijn bedoeld om betalingsproblemen te voorkomen, maar zullen juist leiden tot problemen, aldus de bond. Voor een gewone huizenkoper kunnen de nettolasten met ruim 12 procent stijgen, heeft de Consumentenbond berekend.
Minister De Jager benadrukt dat het hem er om gaat te voorkomen dat mensen bij de aankoop van een huis in te hoge schulden raken. Volgens hem zullen gezinnen niet worden achtergesteld bij alleenstaanden. ANP
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor