Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Kritiek op stap ING om geen nieuwe fossiele bronnen te financieren

26-03-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1542 keer bekeken
  •  

ING stopt met de directe financiering van nieuwe gas- en oliebronnen. Het Sustainable Finance Lab van Universiteit Utrecht, maar ook NGO’s als BankTrack en Fossielvrij noemen het een goede eerste stap. Maar het is maar de vraag hoeveel effect het heeft. Want ING blijft bedrijven die nieuwe fossiele energieprojecten starten wel van algemene financiering voorzien. Ondertussen zag BankTrack vorig jaar het totaal aan financiering van ING aan de gehele fossiele sector juist stijgen met ruim 70 procent. 

ING maakte woensdag bekend per direct te stoppen met de financiering van de ontwikkeling van nieuwe fossiele bronnen. Volgens de bank is het niet meer nodig om nieuwe bronnen aan te boren. ING stapt echter niet helemaal uit de fossiele sector. Omdat we nog steeds benzine tanken en gas gebruiken om onze huizen te verwarmen is het volgens de bank nog niet het moment om helemaal te stoppen met fossiel. 

Kritiek op ING

Het nieuwe beleid is een goede eerste stap volgens NGO’s als BankTrack en Fossielvrij NL. Zij zouden graag zien dat de financiering van fossiele energie helemaal zou stoppen. Maar er is ook kritiek. ING stopt weliswaar met de directe financiering van nieuwe projecten, maar bedrijven die nieuwe fossiele projecten starten, kunnen nog steeds bij de bank aankloppen voor algemene financiering. Dat bevestigt ING ook aan Kassa.

Aanvulling 19 april 2022De drie ING-klanten die tijdens de uitzending aan het woord komen, steunen Fossielvrij NL en zijn betrokken bij protestacties tegen de fossiele industrie.

Directeur Rens van Tilburg van het Sustainable Finance Lab noemt de stap van ING ook positief. Maar hij twijfelt of ING wel kan controleren hoe grote fossiele bedrijven hun geld besteden. Het zou lastig zijn na te gaan of algemene financiering van ING daadwerkelijk niet naar nieuwe projecten gaat, doordat geldstromen verwateren binnen enorme conglomeraten. BankTrack en Fossielvrij NL stellen dat het nieuwe ING-beleid weinig zin heeft als er geen voorwaarden aan algemene financiering wordt gesteld. Ook denken ze dat oliemaatschappijen die wel financiering krijgen voor het schilderen van tankstations geld overhouden voor het starten van nieuwe projecten.

BankTrack: ING investeerde meer in fossiel

Ondertussen stelt BankTrack dat de financiering van de gehele fossiele sector door ING vorig jaar juist is gestegen. De ngo doet onderzoek naar de kredietverstrekkingen door de 60 grootste banken ter wereld aan de fossiele sector. BankTrack kon vorig jaar zo’n 10,8 miljard aan financiering door ING achterhalen. Een stijging van ruim 70 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Er is vooral sprake van algemene financiering en herfinanciering van oude leningen. Zelden kwam BankTrack een ING-krediet tegen voor projectfinanciering. ING wil de cijfers zelf niet bevestigen.

ING sluit niet uit dat het nieuwe beleid in de toekomst nog aangescherpt gaat worden. In reactie op de kritiek zegt de bank het gesprek met haar klanten over hun nieuwe projecten aan te willen gaan. Maar ING is niet van plan de klanten daarbij onder druk te zetten. Daarmee lijkt het nieuwe beleid van de bank vooral een symbolische stap.

Oproep Fossielvrij NL 

Fossielvrij NL start daarom een campagne waarin het klanten van ING oproept over te stappen naar een andere bank. Meer informatie over de campagne kun je hier vinden.

Banken hebben een overstapservice, maar die is niet altijd voldoende. De Consumentenbond heeft op zijn site informatie staan waar klanten bij een overstap rekening mee moeten houden. 

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor