Koude Pasen goed voor musea en winkels
06-04-2010
• leestijd 2 minuten
De meeste mensen die er tijdens het paasweekeinde ,,op uit'' wilden, zochten hun heil binnen. Niet in de eerste plaats in de kerk, maar in een museum, bioscoop, horecagelegenheid of winkel. Het was te koud en te winderig en vooral op Stille Zaterdag te nat.
De woonboulevards deden goede zaken en trokken maandag aanmerkelijk meer bezoekers dan vorig jaar, toen het met Pasen schitterend weer was. Veel attractieparken hadden last van het slechte weer, vooral zaterdag en eerste paasdag. De belangenvereniging Club van Elf liet desondanks weten tevreden terug te kijken.
Ongeveer 800.000 buitenlandse toeristen brachten de paasdagen in Nederland door, 50.000 minder dan vorig jaar. Het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) wijt de daling aan het vroege tijdstip van Pasen dit jaar en de verwachting van wisselvallig weer. De meesten toeristen kwamen uit Duitsland.
Volgens het NBTC gingen er ongeveer 250.000 Nederlanders in eigen land op uit, net zoveel als vorig jaar. Hotels en bungalowparken waren goed bezet, campings beleefden een magere Pasen.
De Nederlandse bioscopen hadden een zeer goed paasweekeinde. Pathé, dat zo'n 30 procent van alle Nederlandse zalen bezit, trok van donderdag tot en met zondagavond 155.000 bezoekers, ruim 50.000 meer dan vorig jaar.
De echte paasgedachte was zondagochtend onder meer te vinden in Castricum. Onder klokgelui liepen kerkgangers van de Protestantse Gemeente daar bij zonsopgang met een brandende kaars in processie van de Maranathakerk naar de Dorpskerk. Daar hielden ze een paasjubel, waarin de wederopstanding van Jezus werd herdacht. In Utrecht werd er zondagochtend vroeg gejubeld op het Domplein, waarna de klokken van de Domtoren werden geluid.
In Noord- en Oost-Nederland werden zondag paasvuren ontstoken. De meeste in Twente. Het is door de jaren heen een sociale traditie geworden om de aankondiging van de lente te vieren. Dat gaat vaak gepaard met drank en feest.
Paus Benedictus XVI ontving zondag na het traditionele Urbi et Orbi de Nederlandse bloemarrangeurs die al 25 jaar met Pasen de bloemenpracht op het Sint-Pietersplein in Rome verzorgen. In totaal hebben de tientallen Nederlanders in twee dagen tijd dertig ton bloemen, bollen, planten en bomen geschikt op het Sint-Pietersplein.
Bron: ANP