Wie naar een land reist met een "donkerrood" negatief reisadvies, zal mogelijk zelf moeten betalen voor de kosten van repatriëring in geval van nood. Deze optie laat demissionair minister Ben Knapen (Buitenlandse Zaken) "serieus onderzoeken."
"Ik vind het niet kunnen dat mensen naar zo'n gebied afreizen en dan vervolgens de rekening bij de samenleving neerleggen als ze eruit gehaald moeten worden", aldus Knapen in een debat in de Tweede Kamer. De minister doelt op landen die kleurcode rood als reisadvies hebben en waarvoor het ministerie waarschuwt er niet heen te reizen.
De kwestie is door de situatie in Afghanistan actueel. Toen de radicaalislamitische Taliban daar in augustus de macht overnamen, bleken daar veel meer Nederlanders te verblijven dan het ministerie van Buitenlandse Zaken dacht. Voor het land gold al vele jaren het strengste negatieve reisadvies.
Nederlanders die uit Afghanistan moesten worden gehaald, hoeven niet te vrezen hiervoor nog een rekening te krijgen. Dat is "onuitvoerbaar", aldus Knapen. De situatie was in Afghanistan "bijzonder chaotisch" en het ministerie van Buitenlandse Zaken moest ook "improviseren".
In een korte periode in augustus werden uiteindelijk met een transportvliegtuig van de Koninklijke Luchtmacht ongeveer 2500 mensen uit Afghanistan geëvacueerd. Er zijn in Afghanistan nog steeds meer dan honderd mensen met een Nederlands paspoort, zei de minister. ANP
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!