Met Prinsjesdag zouden we meer duidelijkheid krijgen over onze koopkracht in 2025. Hoe staan we ervoor, hoeveel gaan we erop voor- of achteruit? Maar door de discussie over de migratiecrisis en de noodwet sneeuwde dat allemaal onder. Toch blijft het interessant om te weten: wat doen de plannen van het kabinet met onze portemonnee?
Om duidelijk te krijgen wat de gevolgen zijn voor ons huishoudboekje is Arjan Vliegenthart, directeur van het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) te gast in Kassa.
De boodschap voor 2025 in het kort: de meeste huishoudens gaan er een bedrag van tussen de 1 euro en 50 euro er maand op vooruit. Maar dat komt niet zozeer door kabinetsbeleid maar omdat de lonen stijgen. Van de door de coalitiepartijen beloofde lastenverlichting zien we nog niet zoveel terug. Zzp'ers en sommige gepensioneerden gaan er volgend jaar op achteruit.
Het Nibud ziet dat het aangetreden kabinet in de toeslagen voortborduurt op eerder gemaakte veranderingen en plannen. "Dat zie je bijvoorbeeld positief terug in de huurtoeslag voor 2025. Maar veel mensen zullen de paar tientjes die zij extra kunnen besteden, al hebben uitgegeven voordat ze het doorhebben”, voorspelt Vliegenthart.
Het Nibud heeft voor 128 verschillende huishoudens de gevolgen van het kabinetsbeleid doorgerekend. Wil je weten wat het voor jou betekent? Raadpleeg dan hier de Koopkrachtberekenaar van het Nibud.
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!