Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!

Komt je vaat niet droog uit de vaatwasser? Dit kan er aan de hand zijn

05-08-2024
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
19925 keer bekeken
  •  
vaatwasser 1280 vaatwasmachine afwas

Je gebruikt de vaatwasser zodat je zelf de glazen, borden, pannen en het bestek niet hoeft af te wassen. En af te drogen, niet te vergeten… Dan is het zuur als je vaat na een wasbeurt niet helemaal droog is. Hoe voorkom je dat je zelf nog aan de slag moet met een theedoek? We zetten veelvoorkomende oorzaken van inefficiënt drogen op een rij, met tips om hier wat aan te doen.

Heeft je vaatwasser het volledige programma doorlopen, maar wordt de vaat niet droog? Er kunnen verschillende oorzaken zijn waarom de vaatwasser niet optimaal droogt. We delen enkele tips die je uit kunt proberen om dit probleem te tackelen.

1 – Laat ruimte bij het inladen

Om ervoor te zorgen dat je vaatwasser goed schoon wast én droogt, moet je extra aandacht besteden aan het inladen van de afwas. Plaats de vuile vaat met voldoende ruimte ertussen, dan kan de warmte die ervoor zorgt dat de boel droog wordt overal goed bij.

Vul het onderste rek met de grootste stukken, zoals borden, pannen en kommen. Die kun je daar het beste in kwijt en zo houd je genoeg afstand.

Heb je niet zoveel borden of andere afwas? Dan hou je ruimte over en dat is op zich heel praktisch. Zorg dan altijd voor wat extra ruimte tussen de spullen bij het inruimen en zet voor de verandering de borden, glazen en andere vaat niet dicht opeen.

Prop je de vaatwasser altijd helemaal vol? Probeer dan eens om een wasbeurt te draaien met een minder volle machine. Mogelijk komt de vaat er dan ineens droger uit.

2 – Plaats glazen of pannen een beetje scheef

Zijn het altijd dezelfde pannen, glazen of ander servies die niet volledig droog uit de vaatwasser komen? Blijft er een klein bodempje water op de bovenkant achter? Bekijk dan af je deze spullen op een net wat andere manier kunt inladen, als er altijd op de bovenkant een restje water is achterbleven. Het helpt als je ze een beetje schuin in de machine plaatst.

3 - Verwijder grote stukken voedsel

Je hoeft in principe niet alles grondig vooraf af te spoelen voordat je het in de vaatwasser stopt. Een goede vaatwasmachine krijgt het vuil wel weg. Er is wel een uitzondering. Grote kruimels en stukken vast voedsel kun je beter wel vooraf wegvegen van pannen en borden. Die kunnen namelijk het filter gaan verstoppen.

Na verloop van tijd kan de vaatwasser daardoor minder efficiënt worden in gebruik. Door een slecht werkend filter kan er bijvoorbeeld water achterblijven in de vaatwasser en ook op de vaat.

Controleer regelmatig of het filter vuil is. Is dit het geval? Haal het eruit en spoel het af onder de warme kraan. Verwijder ook eventuele opgehoopte resten in de filterruimte voordat je het filter weer terugplaatst.

4 – Kunststof en plastic drogen minder goed

Is het vooral de plastic of kunststof vaat die telkens nat uit de vaatwasser komt? Dat kan kloppen.

In vaatwassers wordt de warmte die zich in de machine bevindt, benut om de vaat droog te krijgen. Kunststof droogt echter niet optimaal omdat het materiaal warmte slechter vasthoudt. Helaas is er hier geen snelle oplossing voorhanden, maar nu weet je in elk geval waarom je spatels, bakjes en deksels van plastic en kunststof eerder vochtig blijven.

Hoe drogen verschillende soorten vaatwassers?

Ventilatie-, zeoliet- en condensdroogtechniek
Naast verschillende merken heb je ook verschillende soorten vaatwassers. De techniek die gebruikt wordt om de vaat te drogen, kan verschillen. In het kort, welke smaken zijn er op de markt?

1 – Ventilatie
Een vaatwasser met actieve ventilatie heeft een ventilator aan boord. Deze zorgt ervoor dat warme lucht door de binnenruimte wordt gecirculeerd, waardoor de aanwezige nattigheid wordt verdreven.

Er bestaat ook een passieve ventilatietechniek. Van vaatwassers met deze manier van drogen, gaat aan het eind de deur open en op een kier staan. Waarom is dit? Op deze manier wordt het laatste vocht uit de machine vrijgelaten middels ventilatie. Als de waterdamp ontsnapt, kan de vaat verder drogen. Heb je dit type vaatwasser? Ga dan niet meteen de vaatwasser uitruimen zodra de deur openspringt, want de kans is groot dat je nog aan de slag moet met de theedoek. Het proces van drogen is nog aan de gang.

2 -  Condensdroogtechniek
Een vaatwasser kan ook gebruikmaken van de condensdroogtechniek. Deze kom je in veel vaatwassers die op de markt zijn tegen, wat maakt dat dit type vaatwasser gemiddeld genomen voordeliger is. Hierbij wordt aan eind tijdens de droogcyclus de aanwezige restwarme benut. De nog warme en vochtige lucht condenseert hierbij op de koelere wanden van de vaatwasmachine. Dit water wordt vervolgens afgevoerd.Hierbij is het wel zaak om de vaat niet eindeloos in de vaatwasser te laten staan met een dichte deur, want anders kan het beetje condens dat nog aanwezig is terugslaan op je borden, glazen, pannen en bestek. Heb je een vaatwasser met condensdroogtechniek en wacht je vaak met uitruimen? Dan kan dat dus ook de reden zijn dat je nog met een theedoek moet gaan afdrogen.

3 – Drogen met behulp van zeolietkorrels
Bij deze optie voor het drogen wordt gebruik gemaakt van zeoliet. Wat houdt dit in? Onder in de vaatwasser zitten speciale zeolietkorrels in een reservoir. Dit klinkt wellicht als een verkooppraatje om je een duurdere machine aan te smeren, maar deze korrels werken echt en zorgen voor een droge vaat.

Zeoliet is een vulkanisch kleimineraal. Hoe doen zeolietkorrels in de vaatwasser hun werk? Als het spoelwater aan het eind van de wascyclus bij de korrels komt, nemen deze vocht op en warmen ze op. De hitte die vrijkomt, wordt benut om de vaat sneller te laten drogen. Door gebruik te maken van deze techniek is een vaatwasser extra energiezuinig. Dit type vaatwasser behoort gemiddeld genomen tot het duurdere segment. 

5 - Glansspoelmiddel als stimulans

Gebruik je geen glansspoelmiddel? Probeer dat dan eens uit. Dit helpt dankzij de bestanddelen in het middel om water van het oppervlak van de vaat te verwijderen, waardoor deze beter droogt.

Het kan zijn dat je al een alles-in-een vaatwastablet gebruikt waar een glansspoelmiddel aan toe is gevoegd. Maar om de vaat naast blinkend schoon ook droog te krijgen, is een los glansmiddel gebruiken het uitproberen waard. Bij een alles-in-een middel komt het glansspoelmiddel niet altijd op het juiste moment vrij namelijk.

Lees vooraf de instructies op de verpakking. Daarop staat wat de meest effectieve dosering is van het glansspoelmiddel.

6 - Verander van programma

Was je altijd op hetzelfde programma? Dan is dat wellicht het probleem. Kies je het verkeerde uit, dan kan de vaat nat of vochtig blijven. Probeer er in elk geval eens een programma uit dat een actieve droogcyclus heeft.

Raadpleeg de gebruikersaanwijzing van de vaatwasmachine om meer te weten te komen over de verschillende standen die je kunt selecteren. Heb je het boekje niet meer paraat? Kijk dan op de website van de fabrikant of je 'm daar kunt terugvinden.

Technisch probleem? Vraag de leverancier of een monteur

Heb je de hiervoor besproken opties geëlimineerd? Dan kampt je vaatwasser mogelijk met een technisch manco. Welke komen geregeld voor?

De sproeiarmen in de vaatwasser zorgen voor de toevoer van water. Deze kunnen na verloop van tijd verkalken of verstopt raken. Als deze daardoor nadruppelen, kan het zijn dat er nattigheid achterblijft op de vaat.

De vaatwasser beschikt over een verwarmingselement. Bij het wassen en drogen van de vaat doet die zijn werk. Is dit element stuk? Dan heeft dit meteen invloed op de werking van de vaatwasmachine.

Vraag vooraf: wat gaat het kosten?

Schakel de leverancier of een monteur in om naar de vaatwasser te laten kijken als je vermoedt of weet dat er sprake is van technische malheur.

Een ondernemer moet naast de prijs voor de geleverde klus ook de bijkomende kosten, zoals voorrijkosten, eventuele installatiekosten en administratiekosten vooraf kenbaar maken. Vraag hier voor de zekerheid ook zelf naar, zodat je niet voor dure verrassingen komt te staan.

Bron: AEG, Consumentenbond, ID.nl, Reliant.com, Siemens

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor