'Koelkasten in veel huishoudens te warm afgesteld'
01-09-2020
•
leestijd 1 minuten
•
421 keer bekeken
•
De koelkast staat te warm afgesteld in 56 procent van de Nederlandse huishoudens. Hierdoor kunnen voedingsmiddelen sneller bederven. Ook worden veel producten onjuist in of juist buiten de koelkast bewaard.
Dit blijkt uit een onderzoek in het kader van de Verspillingsvrije Week, die van 1 tot en met 7 september loopt. Elektronicaketen BCC heeft het onderzoek naar het koelkastgebruik laten uitvoeren.
Snellere bacteriegroei bij hogere temperaturen
De beste temperatuur voor de koelkast is 4 graden Celsius. Vlees is bij die temperatuur het langst veilig houdbaar. Dan wordt de groei van bacteriën en schimmels het meest geremd. In de meeste huishoudens staat de de koelkast echter op een te hoge temperatuur ingesteld. Bij 19 procent is dit zelfs 7 graden of hoger. Bij die temperaturen ontwikkelt de listeria bacterie zich bijvoorbeeld tweemaal zo snel als bij 4 graden.
In koelkast, ja of nee?
Sommige versproducten moeten in de koelkast worden bewaard, terwijl andere producten juist buiten de koeling langer houdbaar blijven. Veel Nederlanders blijken hier niet volledig van op de hoogte.