De zwembond KNZB heeft dinsdag in Den Haag een nieuwe zwemlesmethode geïntroduceerd. Bij dit systeem staat de borstcrawl in plaats van de schoolslag centraal. Naast het diploma van het Nationaal Platform Zwembaden kunnen kinderen straks ook op deze manier een zwemdiploma halen.
'Sneller diploma behalen'
De zwembond heeft deze nieuwe methode ontwikkeld omdat er signalen kwamen dat het niet goed ging met de zwemlessen in Nederland. De KNZB is van oordeel dat kinderen met de nieuwe methode veel sneller hun diploma kunnen halen.
Voormalig technisch directeur Jacco Verhaeren is nauw betrokken geweest bij het opzetten van het nieuwe systeem. Verhaeren is daarom voor even teruggekeerd uit Australië, waar hij sinds januari werkzaam is, om bij de introductie aanwezig te zijn.
Verdeelde reacties
Binnen de branche is verdeeld gereageerd op het nieuwe diploma. Het Nationaal Platform Zwembaden zit vooral met de volgorde waarin de zwemslagen worden geleerd. Bij het huidige ABC-zwemdiploma is de volgorde vrij. ,,Afhankelijk van wat de kinderen aan kunnen, wordt bepaald welke slagen ze eerst onder de knie krijgen. In hoeverre hun motoriek is ontwikkeld speelt daar een belangrijke rol in'', aldus de woordvoerster. Voorheen waren kinderen 7 jaar toen ze met school gingen zwemmen. Nu beginnen de meesten met 4 jaar en kunnen ze de borstcrawl minder lang volhouden.
Ook is het platform niet te spreken over de tijd waarin kinderen hun diploma moeten halen. Onderdeel van de nieuwe methode is dat kinderen 2 keer per week drie kwartier zwemles krijgen, zodat ze binnen 10 maanden hun diploma hebben. ,,Kinderen worden zo in een keurslijf geduwd. Niet alle kinderen zijn in staat om aan dit lesschema te voldoen'', waarschuwt de woordvoerster. Bovendien zouden kinderen met de nieuwe methode omgerekend slechts 1,5 uur korter hoeven te lessen.
'Vroeg leren zwemmen'
De Reddingsbrigade is daarentegen positief over het KNZB-diploma. Het belangrijkste vindt de organisatie dat kinderen al vroeg leren zwemmen. ,,Het huidige ZwemABC blijven wij ondersteunen, maar dan moeten kinderen wel hun C halen'', stelt directeur Raymond van Mourik. Dat duurt nu 3 jaar en zou met de nieuwe methode in 1 jaar kunnen worden gehaald.
ANP