Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Klimaatakkoord: waar krijgt de burger mee te maken?

28-06-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
176 keer bekeken
  •  
klimaatakkoord klimaatverandering bron rijksoverheid 930
Het Klimaatakkoord is volgens het kabinet "eerlijk" en "haalbaar". De regering neemt de tijd voor de langverwachte plannen, die vrijdag zijn gepresenteerd: "Maatregelen worden stap voor stap genomen." De belangrijkste plannen moeten leiden tot een halvering van de CO2-uitstoot in 2030 (ten opzichte van 1990).
Hier krijgen burgers en bedrijven mee te maken:
Gas en elektriciteit
Belasting op gas stijgt stap voor stap met 10 cent per kubieke meter, terwijl dat eerst 20 cent zou worden. Heffing op elektriciteit gaat omlaag. Huishoudens hoeven minder mee te betalen aan subsidies voor duurzame energie, bedrijven moeten juist meer bijdragen.
Warmtefonds
In 2050 moeten alle gebouwen duurzaam zijn. Particulieren kunnen een beroep gaan doen op het warmtefonds, waar het kabinet 50 tot 80 miljoen euro op jaarbasis in stopt. Hiermee kunnen huizen worden verduurzaamd, bijvoorbeeld door isolatiemaatregelen, warmtepompen of hybridekachels.
Elektrisch rijden en rekeningrijden
Stimuleren van elektrisch rijden. In 2030 zouden ALLE nieuw verkochte auto's elektrisch moeten zijn. Kabinet werkt aan invoering rekeningrijden. Verder ziet het kabinet een belangrijke rol weggelegd voor waterstof als brandstof voor zwaar verkeer zoals ov-bussen, vrachtwagens "en mogelijk ter vervanging van dieseltreinen".
Industrie
In 2021 wordt een CO2-belasting ingevoerd, maar bedrijven betalen pas als ze boven een bepaalde uitstoot komen. Opbrengst gaat naar subsidies voor duurzame industrie.
Landbouw
Miljard euro voor verduurzaming van landbouw. Meer geld voor varkensboeren om in te krimpen of te stoppen.
Duurzame energie
Meer duurzame energie, van windmolens bijvoorbeeld. Ook meer gebruik van waterstof.

Kabinet: huishoudens 'zoveel mogelijk gespaard'

Huishoudens worden volgens het kabinet "zo veel mogelijk" gespaard onder meer door verlaging van de belasting op de energierekening. "Huishoudens hoeven geen grote offers te brengen", zei minister Eric Wiebes (Klimaat). "Dat hebben we met stevige hand bedwongen. Het bedrijfsleven gaat wat meer betalen, onder meer door een "verstandige CO2-heffing"..

'Betaalbare plannen'

Volgens het kabinet zijn de plannen voor de samenleving betaalbaar. De extra kosten van het akkoord liggen lager dan eerder door het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) was ingeschat. Het zal het land in 2030 uiteindelijk tussen de 1,6 en 1,9 miljard euro extra kosten. ANP
Wil je meer lezen over het Klimaatakkoord? Kijk op deze special site van de Rijksoverheid.
Lees de reacties van Urgenda en de Consumentenbond .
Afbeelding: Rijksoverheid
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!